25 C
București
miercuri, 6 iulie 2022

Parlamentul European recomandă acordarea statutului de candidat la UE pentru Ucraina

Publicat peMembrii Parlamentului European solicită instituțiilor europene să acorde Ucrainei statutul de țară candidată la UE, relatează Ukrinform.

Acest lucru este menționat în articolul 37 din rezoluția Parlamentului European privind agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, care a fost aprobată astăzi cu majoritate de voturi.

„Parlamentul European solicită instituțiilor UE să depună eforturi pentru a acorda Ucrainei statutul de candidat la UE, în conformitate cu articolul 49 din Tratatul privind Uniunea Europeană și pe baza meritelor, și, între timp, să continue să lucreze pentru integrarea sa în piața unică a UE, în conformitate cu prevederile Acordului de asociere”, se arată în document.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a susținut un discurs puternic în Parlamentul European prin videoconferință. Așezat în fața drapelului Ucrainei, Zelenscki a spus că astăzi va fi ultima pentru unii dintre cetățenii săi care apără țara.

Ucraina, a spus Volodimir Zelenski, a plătit un preț foarte mare pentru idealurile europene: „Mii de oameni uciși, două revoluții, un război și cinci zile de invazie pe scară largă”.

„Nu citesc dintr-un scenariu, pentru că faza de scenarii pentru Ucraina s-a încheiat. Acum avem de-a face cu moartea, cu viața reală”, a spus el, în discursul de marți.

„În prezent, UE și Ucraina sunt deja mai apropiate ca niciodată. Mai este încă un drum lung de parcurs. Trebuie să punem capăt acestui război. Și ar trebui să vorbim despre următorii pași. Dar nimeni nu se poate îndoi că un popor care se ridică atât de curajos pentru valorile noastre europene aparține familiei noastre europene”, a scris șefa CE, Ursula von der Leyen, într-o postare pe Twitter.

Sursa: www.gandul.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri