4.4 C
București
marți, 5 decembrie 2023

Partidul fostului premier Robert Fico, aproape de victorie la alegerile parlamentare din Slovacia

Publicat pe


Fostul premier de stânga al Slovaciei, Robert Fico, este aproape de o victorie în alegerile parlamentare, după o campanie în care s-a angajat să pună capăt ajutorului militar pentru Ucraina, potrivit rezultatelor parţiale de duminică, relatează Reuters.

 

Cu 90% din circumscripţiile de vot raportate la alegerile de sâmbătă, partidul SMER-SSD al lui Fico conducea cu 23,69% din voturi. Partidul liberal Slovacia Progresistă (PS) urmează cu 15,68%, iar partidul HLAS, care ar putea deveni pivotul pentru formarea următorului guvern, este al treilea cu 15,43%.

Fostul coleg al lui Fico şi liderul HLAS, Peter Pellegrini, şi-a păstrat deschise opţiunile privind viitoarele coaliţii în comentarii televizate, pe măsură ce rezultatele deveneau mai clare.

Un guvern condus de Fico şi de partidul său SMER-SSD ar însemna că Slovacia, membră NATO, s-ar alătura Ungariei în contestarea consensului Uniunii Europene privind sprijinul acordat Ucrainei, chiar în momentul în care blocul încearcă să îşi menţină unitatea în opoziţia faţă de invazia Rusiei.

„Vrem să evaluăm totul, aşa că vom aştepta numărarea finală”, a declarat Robert Kalinak, un candidat SMER-SSD şi aliat de lungă durată al lui Fico, adăugând că partidul va comenta rezultatele complete mai târziu duminică.

Sondajele de la ieşirea de la urne au dat PS drept câştigător, dar proiecţiile a două site-uri de ştiri slovace, bazate pe rezultatele obţinute în 90% din districte, îl dau pe Fico drept câştigător cu o marjă de aproximativ 5 sau 6 puncte procentuale.

Partidul PS a pledat pentru menţinerea sprijinului puternic al Slovaciei pentru Ucraina şi, de asemenea, ar urma probabil o linie liberală în cadrul UE în chestiuni precum votul majoritar pentru a face blocul mai flexibil, politicile ecologice şi drepturile LGBT.

Articol recomandat de sport.ro


Marcel Ciolacu intervine într-o nouă controversă din fotbalul românesc: „Totul se va debloca! Se va face dreptate!”
Sursa: stirileprotv.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri