O româncă, aflată, în vacanță în Grecia, a cerut ajutor pe Facebook după ce a trecut printr-o întâmplare oribilă, în timp ce făcea baie în Marea Mediterana: o meduză înțepat-o de șase ori.
Turista a fost înțepată de meduze Sursa foto stutterstok
„Mă confrunt cu o problema. Acum o săptămâna am fost înțepată de o meduză în șase locuri diferite. Am fost în Grecia la spital și mi-a dat un unguent. L-am aplicat două zile. E normal ca și acum să mă mănânce acele „răni” ? Este o mâncărime groaznică, aproape insuportabilă . Și sunt și în continuare umflată în locurile respective”, a scris românca, pe grupul de Facebook „Vacanțe în Grecia”.
Cei mai mulți dintre internauți au sfătuit-o să ceară și o a două opinie medicală, uimiți de faptul că a avut ghinionul de a fi înțepată de șase ori, de o meduză. Alții, și-au împărtășit experiențele, la fel de neplăcute.
„Este o toxina nouă pentru organism, încă nu există anticorpi, se formează încet. Pe mine m-a pișcat o meduză mică cu multe pete maronii și mi-am dat imediat cu un spray despre care știam că nu conține antihistaminice și este spray pentru arsuri. Nu mi-a venit să cred că a mers, și încă foarte bine. M-a mâncat câteva zile, a persistat semnul și atât. Comparativ cu o altă persoană care n-a dat cu nimic și nici pastile n-a luat și la care s-a manifestat mai urat. Oricum contează specia care te „mușcă ” și ce fel de organism ai”, a scris o româncă care a trecut printr-o experiență similară.
Alții, au oferit sfaturi bizare.
„Încercați să va dați cu roșie, în Tunisia am folosit roșie la recomandarea localnicilor și a avut efect” scrie un bărbat care mai oferă și alt pont, tot din Tunisia: să freci locul afectat cu nisip.
„Eu am semne de 20 de ani și nu au mai dispărut. S-au estompat foarte puțin: ce este drept nu am dat cu nimic, la vremea aceea”, povestește o altă femeie.
„Am avut și noi această problema și am folosit crema cu gălbenele. Tot cam la o săptămâna și un pic a apărut mâncărimea. Dar, în funcție de toxicitatea speciei, mâncărimile pot să dura și o lună”, spune o altă turista care a fost înțepată de meduze.
Specialiștii spun meduzele din Mediterana nu sunt veninoase, ori periculoase, însă înțepătura lor creează într-adevăr disconfort.
„În Mediterana sunt mai multe specii de meduze decât în Marea Neagră și au organe vezicatoare, soluții de apărare dar și cu rol de atac, de a se hrăni, de a paraliza organismele mărunte cu care se hrănesc. Uneori aceste substanțe, înțepate în pielea înotătorilor pot produce reacții destul de serioase, pentru că unii dintre noi avem o reactivitate cutanata mai importantă. Se pot produce reacții locale ce pot dura și câteva săptămâni. Este important să spălăm foarte bine pielea după…