13.7 C
București
luni, 3 octombrie 2022

Pentagonul respinge propunerea Poloniei de a transfera avioane MiG-29 în SUA pentru a fi livrate apoi în Ucraina: „Nu credem că ideea e viabilă”

Publicat pePentagonul a respins ca neviabilă propunerea Poloniei de a-și transfera avioanele MiG-29 în SUA pentru a fi livrate apoi Ucrainei.

SUA respinge propunerea Poloniei privind avioanele de luptă

„Nu ne e clar că există o justificare de fond. Ne vom consulta în cotninuare cu Polonia și cu ceilalți aliați NATO cu privire la această problemă și provocările logistice dificile pe care le prezintă, dar nu credem propunerea Poloniei e una viabilă”, a declarat John Kirby, secretarul de presă al Pentagonului, citat de CNN.

Acesta a mai precizat că SUA și NATO încearcă să evite un conflict între alianță și Rusia, or ideea Varșoviei e prea riscantă.

O astfel de asistenţă militară pentru Ucraina în faţa invaziei ruse „ridică motive importante de îngrijorare pentru întreaga alianţă NATO”, a mai afirmat Kirby.

Ce propusese Polonia

Marți, Ministerul polonez de Externe a transmis că Varșovia e dispusă să-și trimită toate avioanele sale MiG-29 la baza Ramstein, a SUA, din Germania dacă americanii îi vor da la schimb aeronave uzate cu capacități similare. MiG-urile ar fi urmat să ajungă la ucraineni, care de zile bune cer ca spațiul lor aerian să fie închis ori să primească avioane pentru a respinge atacurile din aer ale forțelor ruse asupra populației civile.

Polonia chiar a cerut și celorlalte state NATO care au MiG-uri 29 în dotare să procedeze la fel.

„Faceți o zonă aeriană umanitară! Fără rachete, fără bombe. (…) Dacă nu, dați-ne avioane să ne apărăm de rachetele si avioanele rusești. Dacă ne ignorați, concluzia este că ne condamnați la o moarte lentă”, a declarat recent președintele ucrainean Vlodimir Zelenski.Sursa: www.b1tv.ro

- Reclama -

Mai multe stiri

Ultimele Stiri