25 C
București
miercuri, 6 iulie 2022

Pentru prima oară de la începutul războiului, India schimbă atitudinea și condamnă masacrul din Bucha: „Crimele, profund tulburătoare”

Publicat peAmbasadorul Indiei la Națiunile Unite a condamnat uciderea civililor din Bucha, ceea ce reprezintă o schimbare vizibilă în abordarea publică a oficialilor indieni cu privire la invadarea Ucrainei de către Rusia.

În timpul reuniunii de marți a Consiliului de Securitate al ONU, TS Tirumurti, Reprezentantul Permanent al Indiei la ONU, a descris rapoartele despre crime „profund tulburătoare”, scrie CNN.

„Condamnăm fără echivoc aceste crime și sprijinim apelul pentru o anchetă deschisă”, a spus Tirumurti. El nu a numit în mod direct Rusia ca fiind vinovată.
„Situația din Ucraina nu a prezentat nicio îmbunătățire semnificativă de când Consiliul a discutat ultima oară această problemă. Situația doar s-a deteriorat, precum și consecințele umanitare”, a spus el. 

În declarațiile anterioare emise de guvernul său, India nu a condamnat agresiunea Rusiei. În schimb. prim-ministrul Narendra Modi a făcut apel la încetarea violenței.

India s-a abținut, de asemenea, de la diferite rezoluții ale ONU care au condamnat Rusia, susținând că ar trebui purtate discuții de pace și că cele două națiuni se concentrează pe „diplomație și dialog”.

Tirumurti a făcut această declarație în aceeași zi în care Partidul Congresului din India și-a exprimat îngrijorarea cu privire la poziția țării față de război. 

În timpul unei discuții în cadrul parlamentului pe această temă, Shashi Tharoor, liderul opoziției, a descris prima declarație a Indiei, din februarie, ca fiind „deplorabilă”. „Am fost șocat, voi spune foarte sincer, la primele noastre declarații la Națiunile Unite… nu a fost doar abținere”, a spus Tharoor. 

Parlamentarul Manish Tewari a vorbit despre evoluția geopolitică, spunând că „această nouă Cortina de Fier are potențialul de a împărți efectiv lumea” și a adăugat că India „s-ar putea să nu aibă opțiunea de a putea sta în afara acestei noi Cortine de Fier”. 

„…Rusia a fost un prieten de încredere al Indiei și un aliat de lungă durată. Rusia a venit în ajutorul Indiei, probabil, în vremurile noastre cele mai dificile… Dar apoi, domnule președinte, și prietenilor trebuie să li se spună dacă greșesc”, a declarat Tewari.

În 1 aprilie, aflat în vizită oficială în India, ministrul de externe al Rusiei,  Serghei Lavrov, a spus că apreciază felul în care India a răspuns față de criza din Ucraina.

De când a izbucnit războiul, India a cumpărat milioane de barili de țiței de la ruși la preț redus și a explicat că tranzacția este în beneficiul cetățenilor săi. De asemenea, India a amintit că țările europene au procedat în același mod.

În afară de petrol, India a decis să cumpere și ulei de floarea soarelui din Rusia la un preț care a atins niveluri record după ce aprovizionarea din Ucraina a încetat din cauza războiului. Analiștii din domeniul apărării spun că New Delhi nu își permite să strice relațiile cu Rusia, cel mai important furnizor de armament al Indiei

Atât China, cât și India au refuzat să condamne în mod categoric invazia brutală a Rusiei și ambele state s-au abținut să voteze rezoluțiile Consiliului de Securitate și a Adunării Generale a Națiunilor Unite care cer Moscovei să oprească imediat atacul asupra Ucrainei

 Sursa: www.digi24.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri