3.8 C
București
miercuri, 29 martie 2023

Performanţă istorică pentru Novak Djokovic, care a câştigat a 10-a oară la Australian Open

Publicat pe


Melbourne. Novak Djokovic a intrat în meci cu un record de 9-0 în finalele Australian Open şi a câştigat ultimele nouă întâlniri la nivel de circuit împotriva lui Tsitsipas. Dincolo de miza câştigării trofeului, cel care avea să se impună în finala de duminică urma să devină noul lider al clasamentului mondial ATP. Aceasta a fost a doua întâlnire dintre Djokovic şi Tsitsipas într-o finală majoră. La Roland Garros, în 2021, Djokovic a revenit de la două seturi la zero pentru a-l învinge pe grec şi a obţine victoria pe zgura pariziană. Duminică a repetat performanţa de la Paris, învingându-l clar pe Tsitsipas, în 3 seturi, cu 6-3, 7-6 (4), 7-6 (5), după exact 3 ore de joc.

Cu lecţia învăţată, sârbul i-a oferit lui Tsitsipas puţine oportunităţi de a prelua conducerea în primul set, la Melbourne. În ciuda faptului că Tsitsipas a avut un impuls de moral, salvând două mingi de break de la 15-40 rezistând pentru 1-1, loviturile consistente şi precise ale lui Djokovic au dominat primul set pe Rod Laver Arena. El a pus frecvent presiune pe reverul lui Tsitsipas, iar grecul nu a reuşit să-şi impună serviciul în al patrulea game, când Djokovic a reuşit singurul break al setului, câştigat după doar 38 de minute. În ciuda faptului că a servit 6 aşi, grecul a avut probeme la retur, nereuşind să-l pună în dificultate pe Djokovic, pe al cărui serviciu a făcut doar 5 puncte în 5 game-uri, din care 4 pe serviciul 2, în condiţiile în care Nole a câştigat 17 din cele 18 schimburi jucate cu primul serviciu şi a avut 9 lovituri direct câştigătoare.

Tsitsipas a lovit mult mai hotărât, mai agresiv, în setul secund, în timp ce procentajul lui Djokovic la punctele câştigate pe primul serviciu a scăzut, iar cel al grecului la puncte câştigate la retur a crescut semnificativ. Cei doi au mers cap la cap, fără nicio minge de break, până la 5-4 pentru grec, care şi-a procurat o şansă de a închide setul, contracarată de Djokovic, care a dus apoi jocul la tiebreak. Şase din primele şapte mingi jucate în tiebreak au fost contra servicului, cu Tsitsipas permanent venind din urmă. De la 4-4, Djokovic a câştigat trei schimburi la rând şi s-a apropiat la un singur set de câştigarea trofeului.

Setul 3 a debutat cu un schimb de break-uri, după care niciunul din cei doi nu a mai cedat game pe propriul serviciu. Până la 6-5, cinci din game-uri au fost câştigate la zero, din care 4 consecutive ale sârbului. Djokovic a început să dea semne de oboseală deja după primele 3-4 game-uri, evitând să se întrebuinţeze excesiv în defensivă şi concentrându-se pe game-urile de serviciu. La 5-4 şi 30-30 pe serviciul lui Tsitsipas, Djokovic a fost la doar 2 mingi de câştigarea meciului, dar grecul a răspuns cu două servicii perfecte, printre care şi un as. După care a egalat din nou la 6-6, cu al 15-lea as al meciului. Djokovic a început din nou mai bine tiebreak-ul, cu 2 minibreak-uri făcute rapid, ducând scorul la 5-0. Tsitsipas a dat senzaţia că ar putea reveni, când a strâns la 5-4. Djokovic a câştigat în cele din urmă după ce a valorificat a 3-a minge de meci.

Sârbul a avut un moment de descătuşare emoţională, după ce a urcat în loja aparţinătorilor săi, prăbuşindu-se în hohote prelungite de plâns, după ce şi-a îmbrăţişat familia. El a continuat să plângă cu hohote, cu faţa în prosop, minute bune şi după ce a revenit pe teren.

Sursa: Mediafax

Foto: EPA-EFE/JOEL CARRETT AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT

Foto: EPA-EFE/FAZRY ISMAIL

 

Sursa: www.aradon.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri