1.6 C
București
joi, 1 decembrie 2022

Peste jumătate dintre cetățenii Republicii Moldova vor intrarea în UE. Peste o treime vor unirea cu România

Publicat pePeste jumătate dintre cetățenii Republicii Moldova vor intrarea în UE iar peste o treime dintre aceștia vor unirea cu România.

Acestea sunt rezultatele unui sondaj de opinie realizat de Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”. Sondajul a fost realizat în Republica Moldova în luna mai 2022.

Unele întrebări s-au referit la ce ar vota cetățenii, dacă duminica viitoare ar fi referendum. 51,8 la sută dintre cei chestionați au spus că ar vota intrarea Republicii Moldova în UE. Pe de altă parte, 33,1 la sută dintre cetățenii Republicii Moldova ar vota împotriva aderării la UE.

Aceste rezultate pot fi explicate prin faptul că Republica Moldova are încă relații economice puternice cu Rusia și cu alte țări din CSI. Pe de o parte, Republica Moldova are dependență energetică aproape totală de Rusia, iar pe de altă parte, produsele agricole din Republica Moldova se exportă mai ales în țările membre CSI.

Unul dintre politicienii care a insistat pentru menținerea relațiilor cu Rusia este Igor Dodon – atât în perioada în care a fost șef al statului, cât și ulterior. Interesant este faptul că, chiar în aceste zile, Dodon a fost reținut în Republica Moldova. Una dintre acuzațiile aduse de procurorii de la Chișinău este cea de trădare.

Peste 34 la sută dintre cetățenii Republicii Moldova ar vota unirea cu România

34,7 la sută dintre cetățenii chestionați în Republica Moldova au spus că ar vota pentru reintegrarea țării lor cu România. Totuși, 49,7 la sută au răspuns că ar vota împotriva unirii.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Sursa: romanialibera.ro

- Reclama -

Mai multe stiri

Ultimele Stiri