27.3 C
București
sâmbătă, 23 septembrie 2023

Pictura murală de pe un bloc din Sibiu care a devenit una dintre cele mai apreciate din lume. Cum a fost transformată fațada mucegăită a clădirii într-o operă de artă FOTO

Publicat pe


Opera ”Urletul furtunii” a fost realizată de artistul argentinian Julian Cruz FOTO Facebook/Sibiu International Street Art Festival

Opera ”Urletul furtunii”, realizată de artistul argentinian Julian Cruz pe faţada unui bloc din Sibiu, a devenit una dintre cele mai apreciate picturi murale din lume, oraşul reuşind să ocupe locul întâi în topul lunii iulie realizat de platforma internaţională Street Art Cities ca urmare a voturilor primite din ţări de pe trei continente.

În street art-ul din România face istorie ”Urletul furtunii” de Julian Cruz, lucrarea ce acoperă faţada blocului de patru etaje din cartierul Valea Aurie, de pe strada Fântânele, numărul 1, bl. 52, scara A.

Cruz a fost pentru prima oară anul acesta la Sibiu International Street ART Festival, când a pictat această lucrare.

România a reuşit astfel să ocupe locul întâi în topul lunii iulie de pe Street Art Cities, devansând ţări precum Irlanda şi Spania.

”Una dintre cele mai respectate platforme de street art din lume se numeşte Street Art Cities, ei sunt din Spania, dar au foarte mulţi urmăritori pe Facebook şi Instagram, este cea mai recunoscută platformă şi de către artişti. Este pentru a treia oară (când intrăm în selecţie – n.r.), dar este pentru prima oară când ajungem în finală şi câştigăm locul întâi. Pentru Sibiu este o premieră şi o mândrie, pentru că nicio altă lucrare din România nu a fost apreciată la felul acesta”, a declarat, pentru AGERPRES, organizatorul Sibiu International Street ART Festival, Andrei Oltean.

”Toată fațada blocului era mucegăită”

Potrivit celui care l-a invitat în România pe artistul argentinian, arta stradală a reuşit să-i unească pe locatarii unui bloc sibian în aşa fel încât să-i determine să strângă bani să-şi repare scocul stricat. Practic, o faţadă mucegăită a unui bloc de patru etaje s-a transformat într-una dintre cele mai spectaculoase lucrări de street art din România şi din lume.

”Lucrarea se află în cartierul Valea Aurie, pe strada Fântânele. Este executată pe un bloc de locuinţe, unde toată faţada era mucegăită. Şi când am fost să strâng semnăturile ca să fac lucrarea acolo, s-au strâns toţi vecinii, au făcut şedinţă de scară şi au considerat că trebuie să facă o parte de acoperiş, inclusiv scocul, ca să nu se mai ajungă în situaţia asta. Deci, cumva, pentru că ne-am dus să facem lucrarea aceasta murală acum, s-au mobilizat, au pus 200 de lei de familie, s-a schimbat scocul şi ce mai trebuia, pentru că acolo, când ploua, curgea apa în zona respectivă şi efectiv au crescut muşchi pe faţadă. Este un bloc cu patru etaje. Lucrarea are 20 de metri înălţime, iar lăţimea are 11 metri. Are, deci, peste 200 de metri pătraţi şi artistul a fost pentru prima oară la Sibiu”, a explicat Andrei Oltean.

Al treilea festival la nivel mondial care implementează NFT-uri

Sibiu International Street…



Sursa: ziare.com

Mai multe stiri

Ultimele Stiri