17.4 C
București
marți, 4 octombrie 2022

Planul ascuns al lui Vladimir Putin din spatele plăţii gazului rusesc în ruble: „Este prototipul sistemului”

Publicat pe


Vladimir Putin a cerut plata în ruble pentru gazul rusesc vândut țărilor „neprietenoase”, începând din 1 aprilie. „Pentru a putea cumpăra gaze naturale rusești, clienții străini vor trebui să deschidă un cont în ruble la bănci rusești și să facă plățile din aceste conturi, începând de mâine”, a spus dictatorul rus.

„Dacă plățile nu vor fi făcute în acest fel, atunci noi vom considera aceasta o incapacitate de plată din partea clienților, cu toate consecințele de rigoare”, a mai zis liderul de la Kremlin.

Plata în ruble, extinsă la toate exporturile?

Schema de plată în ruble va fi extinsă și la alte exporturi majore, deoarece Occidentul a pecetluit declinul dolarului american prin înghețarea activelor rusești, a spus Kremlinul.

”Este prototipul sistemului”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, televiziunii de stat ruse Channel One despre sistemul de plată în ruble pentru gaz.

”Nu am nicio îndoială că va fi extins la noi grupuri de mărfuri”, a spus Peskov. Nu a dat un interval de timp pentru o astfel de mișcare. Sancțiunile Occidentului împotriva Rusiei, a spus el, ”au accelerat erodarea încrederii în dolar și euro”.

Rusia a căutat de multă vreme să reducă dependența de moneda SUA, deși principalele sale exporturi – petrol, gaze și metale – au prețuri în dolari pe piețele globale

Rubla, în cădere liberă după invazia în Ucraina

În primele zile ale invaziei, valoarea rublei a picat. A scăzut de la aproximativ 85 ruble pentru un euro, anul trecut, la 110 ruble. Doar o intervenție a băncii centrale ruse a crescut nivelul monedei rusești la 94,1 ruble pentru un euro.

Un fond mai mare de ruble, generat de cererea țărilor și companiilor pentru bunuri rusești, ar permite Moscovei să conteste dominația SUA pe piețele monetare globale prin intermediul dolarului.

Sursa: www.national.ro

- Reclama -

Mai multe stiri

Ultimele Stiri