14.3 C
București
sâmbătă, 2 decembrie 2023

Polonia respinge informațiile privind implicare în sabotarea conducetelor Nord Stream

Publicat pePolonia a respins, joi, informațiile privind posibila sa implicare în distrugerea gazoductelor Nord Stream din Marea Baltică, în toamna trecută.

„Nu există nicio dovadă a vreunei implicări a cetăţenilor polonezi în aruncarea în aer a conductei Nord Stream”, a transmis agenţiei de presă DPA Departamentul regional Pomerania al Diviziei pentru crimă organizată şi corupţie a Procuraturii Naţionale din Gdansk, conform Adevărul.

Un iaht naviga spre Polonia

Totuși, investigațiile au indicat faptul că un iaht care ar fi navigat spre Polonia, ar fi putut fi folosit de o echipă de sabotaj.
În urmă cu două săptămâni, Wall Street Journal a raportat că anchetatorii germani investigau probe cum că echipa de sabotaj ar fi folosit Polonia ca bază operațională.
Conform raportului, iahtul Andromeda a navigat în apele teritoriale poloneze. Există indiciii că Polonia a servit drept centru logistic și financiar pentru atac.
Procuratura a declarat că „nu există dovezi directe că persoane aflate pe iahtul Andromeda au fost implicate în distrugerea conductei Nord Stream”.
Investigațiile au arătat faptul că nava a plecat spre Polonia cu șase persoane și s-a oprit într-un port. Totuși, după o escală de 12 ore, ea a părăsit apoi apele teritoriale poloneze, iar în timpul șederii nu au fost aduse obiecte la bord.

Nu există dovezi că Polonia este implicată

Parchetul a adăugat că nu a putut oferi informații mai aprofundate despre investigații, pentru că dacă ar face acest lucru le-ar putea compromite.
Mai mult, o cerere de asistență juridică a fost trimisă Germaniei și altor țări. Conform unor investigații, portul de escală a navei a fost Kolobrzeg.
Citând anchetatori, cotidianul polonez Rzeczpospolita şi agenţia de presă PAP au transmis că nu există dovezi că iahtul a navigat din Polonia spre zona unde gazoductele au fost aruncate în aer.
Nord Stream 1 și 2 leagă Rusia de Germania pe sub apă printr-o conductă dublă. La finalul lunii septembrie, patru scurgeri au fost descoperite în conducte după explozii.Sursa: www.b1tv.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri