32.4 C
București
sâmbătă, 23 septembrie 2023

Polonia și alte țări UE ar putea extrăda bărbaţii ucraineni care fug de război

Publicat peKievul ia în considerare urmărirea penală a oamenilor care, datorită mitei, nu au mers la război şi s-au refugiat în străinătate. Ucraina are graniţe cu cinci ţări în care bărbaţii ucraineni apţi de serviciu militar ar fi putut intra: Polonia, Slovacia, Ungaria, România şi Moldova.
Autorităţile se tem că numărul celor care au fugit poate fi de ordinul a zeci de mii.

Polonia şi alte ţări din UE ar putea fi inundate de cereri ucrainene de extrădare a bărbaţilor cu vârstă de încorporare în armată

Unii ucraineni sunt deja predaţi de Polonia serviciilor ucrainene, scrie cotidianul polonez „Rzeczpospolita”, citat de News.ro.
David Arahamia, preşedintele grupului parlamentar al partidului de guvernământ Servitorul Naţiunii, a sugerat recent că agenţiile ucrainene de aplicare a legii vor cere extrădarea bărbaţilor cu vârstă de recrutare care au părăsit ilegal Ucraina pentru a scăpa de mobilizare.

Printr-un ordin al preşedintelui Zelenski, toate certificatele care declară un bărbat „inapt de serviciu militar” eliberate de comisiile medicale militare după 24 februarie 2022 urmează să fie verificate. Autorităţile de la Kiev spun că zeci de mii de bărbaţi cu vârstă de recrutare ar fi putut primi decizii false în schimbul unei mite cuprinse între 3.000 şi 15.000 de dolari.

Potrivit datelor solicitate de Rzeczpospolita Comandamentului Gărzii de Frontieră din Polonia, în perioada 24 februarie 2022 – 31 august 2023, în jur de 2,87 milioane de cetăţeni ucraineni cu vârste cuprinse între 18 şi 60 de ani au intrat în Polonia.

Dintre aceştia, se estimeză că aproximativ 80.000 de bărbaţi cu vârsta cuprinsă între 18 şi 60 de ani, care erau potenţial eligibili pentru serviciul militar, au intrat în ţară, dar despre ei nu se mai ştie nimic în prezent şi, de asemenea, nu se ştie câţi dintrei ei aveau scutire medicală.

„Aceasta este o cifră importantă pentru Ucraina, deoarece aceste persoane ar fi putut fi mobilizate şi ar fi putut mări rândurile forţelor noastre armate, consolidând astfel apărarea şi securitatea noastră”, a declarat Fedir Venislavski, membru al Comisiei pentru securitate naţională, apărare şi informaţii din Verhovna Rada, parlamentul Ucrainei.

Deputatul nu exclude posibilitatea ca procuratura ucraineană să îi urmărească penal pe aceşti cetăţeni plecaţi în străinătate. Unii dintre ei au fugit ilegal prin aşa-numita „frontieră verde”, iar pe Nipru sunt arestaţi în mod regulat intermediarii implicaţi.

Pentru a-i aduce în ţară pe oamenii apţi de serviciu militar care au plecat ilegal, Ucraina trebuie să emită un mandat de arestare internaţional pentru fiecare dintre ei.Sursa: www.b1tv.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri