1 C
București
sâmbătă, 9 decembrie 2023

Polonia și Ucraina: devin cei mai buni prieteni, inamici?

Publicat pe


După atacul Rusiei asupra Ucrainei, guvernul Poloniei s-a plasat necondiționat de partea vecinului său agresat. Disputa privind importurile de cereale ucrainene este un punct de cotitură.

O imagine din zilele bune: președintele polonez și omologul său ucrainean

Tonul dintre Polonia și Ucraina devine din ce în ce mai dur. De câteva săptămâni, președintele polonez Andrzej Duda și prim-ministrul Mateusz Morawiecki, precum și alți reprezentanți ai taberei guvernamentale populiste de dreapta vorbesc despre Ucraina într-un limbaj pe care obișnuiau să îl folosească la adresa dușmanilor tradiționali ai Poloniei – Rusia și Germania.

„Ucraina este ca o persoană care se îneacă”, a afirmat Duda miercuri, 20 septembrie 2023, la New York, unde a participat la Adunarea Generală a ONU. „O persoană care se îneacă este extrem de periculoasă și poate trage salvatorul sub apă. Se spune că o persoană care se îneacă se apucă și de un fir de paie. De fapt, o persoană care se îneacă se apucă de tot ce găsește”. Polonia trebuie să-și apere interesele și să se protejeze de daune, a adăugat Duda, răspunzând astfel la discursul rostit de președintele ucrainean Volodimir Zelenski în plenul Adunării Generale.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski pe 20 septembrie 2023 la ONU

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski pe 20 septembrie 2023 la ONU

„Este deranjant să vezi cum unii din Europa joacă solidaritatea în teatrul politic, transformând problema cerealelor într-un thriller. Ei cred că își joacă propriile roluri, dar în realitate ajută actorul de la Moscova”, apreciase Zelenski, fără să numească o țară anume. La Varșovia, cuvintele președintelui de la Kiev au fost percepute drept un afront la adresa Poloniei. Întâlnirea planificată la New York între Duda și Zelenski nu a mai avut loc „din motive de agendă”.

Gata cu armele din Polonia pentru Ucraina

Premierul polonez Morawiecki a turnat apoi suplimentar combustibil pe foc – într-un interviu acordat postului de televiziune Polsat, acesta a comunicat, miercuri seara (20 septembrie 2023), că țara sa nu mai livrează arme Ucrainei. „Acum ne înarmăm noi, ne echipăm cu cele mai moderne arme”, a subliniat oficialul.

Polonia va continua să ajute Ucraina, dar nu poate accepta perturbări pe propria sa piață agricolă. Morawiecki a dat asigurări că țara sa nu va interveni în activitățile hubului din orașul polonez Rzeszow, din sud-estul Poloniei, de unde pleacă transporturi de arme occidentale către Ucraina.

Prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki în Parlamentul de la Varșovia

Prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki în Parlamentul de la Varșovia

Ca întotdeauna, în cazul partidului de guvernământ Lege și Justiție (PiS), este vehiculată suspiciunea că germanii s-ar afla în spatele tuturor mașinațiunilor. „Uniunea Europeană supune Polonia șantajului moral iar Ucraina intră într-o alianță cu germanii împotriva Poloniei”, a declarat influentul europarlamentar PiS…Sursa: adevarul.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri