27.7 C
București
luni, 25 septembrie 2023

Pompieri ieșeni, în iadul grecesc: „Copacii și iarba se aprindeau din senin, lângă noi. Fără echipamente nu supraviețuiai”

Publicat pe


Primul echipaj format din pompieri ieșeni s-a întors cu bine de pe frontul „roșu” al Greciei, unde au intervenit pentru stingerea incendiilor din insula Rhodos. Mărturiile lor sunt cutremurătoare. Intervențiile vor continua, iar un alt echipaj a plecat din nou în Grecia.

Sursa foto: ISU Iași

Pompierii ieșeni de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) s-au întors din Rhodos, unde au acționat timp de mai multe zile pentru stingerea incendiilor. Din cauza temperaturilor ridicate din Grecia, care au provocat incendii devastatoare, autoritățile elene au cerut ajutorul echipajelor de intervenție din alte țări. În ajutorul pompierilor greci au fost detașate echipaje din mai multe zone din țară, inclusiv un echipaj de șase persoane de la ISU Iași.

Pompierii ieșeni au intervenit, în cea mai mare parte, la incendiile din Rhodos, unde au întâlnit situații pe care nu le-au mai văzut.

Este pentru prima dată când de la Iași se pleacă într-o misiune internațională, pentru stingerea unui incendiu de pădure. Noi am mers în Atena prima dată. Am stat cazați la o unitate militară, iar dimineață am fost anunțați că insula Rhodos arde la propriu. Am ajuns de urgență pe insulă. Nu am reușit nici să am emoții înainte să plec, am primit un telefon seara târziu că trebuie să plecăm a doua zi”, explică maiorul Răzvan Romașcu.

Vântul, principalul inamic în lupta cu focul

Potrivit maiorului, temperaturile au fost atât de ridicate încât unii copaci au luat foc din senin.

Prima intervenție a fost într-un sat, am intrat într-o casă unde am găsit câțiva iepurași și niște pisici care aveau nevoie disperată de ajutor. Vântul ne-a creat foarte mari probleme, incendiul se răspândea foarte repede, iar vegetația uscată nu ne ajuta deloc. Deci au fost situații când din senin începea să se aprindă iarba de lângă noi, la un moment am văzut un copac care a luat foc instant, așa, din senin”, adaugă maior Răzvan Romașcu, ISU Iași.

Totodată, programul nu mai era program, pompierii fiind nevoiți să stea pe teren de la ora 6:00 dimineața până noaptea târziu, pentru a opri răspândirea focului.

Temperaturile erau foarte ridicate, peste 45 de grade Celsius, nu am văzut în viața mea așa ceva. Noi am stat 14 zile în total, au fost momente când am lucrat și câte 15-16 ore pe zi. Oboseala se aduna, însă nu puteam să ne oprim, am încercat să dăm tot ce avem mai bun”, spune maior Răzvan Romașcu.

Pompierii au fost primiți foarte bine de către localnici, dar și de autoritățile elene.

A fost o misiune reușită, nu am avut probleme și nici nu am găsit victime din rândul civililor. Localnicii erau foarte prietenoși, veneau, ne ofereau apă, mâncare, ne aplaudau atunci când treceam cu mașinile”, a explicat maiorul.

Sursa foto: ISU Iași

Sursa foto: ISU Iași

„Adrenalina își făcea…Sursa: adevarul.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri