De la anexarea Crimeei în 2014, s-a produs o integrare continuă a unor reprezentanți de seamă ai elitelor locale ucrainene în structurile de putere de la Moscova. În majoritatea lor, aceștia sunt membri de vază ai partidelor pro-ruse, traficanți de influență sau parteneri de afaceri ai magnaților ruși. Dar există și un alt segment – al celor care au ajuns la vârf ca urmare a unor evoluții neașteptate, scrie jurnalistul rus Konstantin Skorkin într-un articol pentru Carnegie Endowment for International Peace, preluat de Moscow Times.
Colaboratorii ucraineni ai rușilor au aspirații înalte FOTO SHUTTERSTOCK
Cu statut de trădători în Ucraina și regăsindu-se pe toate listele de sancțiuni ale Occidentului, acești oameni au o singură opțiune: să își găsească locul în politica rusă.
Doar că au o problemă: reticența sistemul rus bazat pe ierarhie și a clanurilor sale politice de a primi noi veniți. În pofida proclamațiilor precum că ușii și ucrainenii sunt „un singur popor”, oficialii ruși nu îi consideră de fapt pe cei din regiunile ucrainene recent anexate ca fiind de-ai lor. În schimb, acești noi subiecți ruși se văd obligați să își formeze propriile găști care să îi ajute să își promoveze interesele la nivel înalt în Federația rusă.
Cel mai mare succes în acest sens l-au avut elitele din Crimeea, în timp ce acelea din regiunea Donbass, cândva legendare, pare slăbite. Dar cea mai dificilă misiune o au elitele politice din regiunile ucrainene recent anexate Herson și Zaporojie, întrucât acestea ar putea vedea aceste teritorii dispărând ca urmare a contraofensivei ucrainene.
Toate aceste grupuri au un singur lucru în comun, și anume faptul că destinul lor depinde în totalitate de succesul sau eșecul armatei ruse: dacă Kremlinul este învins în Ucraina, sfârșitul lor nu va fi deloc unul glorios. Asta face din ei șoimi în privința politicii externe și promotori înflăcărați ai victoriei militare cu orice preț.
Situația lor de outsideri îi obligă la o loialitate deplină față de președintele rus Vladimir Putin. Iar asta din două motive principale: își găsesc cu greutate aliați în rândul regimului, deoarece tehnocrații moderați îi văd ca pe niște mesageri ai unei forme extreme de putinism, și nu se bucură de încrederea ultrapatrioților care rămân suspicioși față de ei cauza istoriei lor de trădare.
Elitele din Crimeea ilustrează cel mai limpede aceste tendințe. După anexarea peninsulei, membrii ei au fost încorporați în clasa conducătoare rusă și a obținut reprezentare în ambele camere ale parlamentului rus.
Veteranii
Cel mai de marcă reprezentant al acestui grup este șeful regiunii, Serghei Aksionov – în funcție din 2014, a supraviețuit zvonurilor repetate privind demiterea sa iminentă. Nu încape îndoială că se bucură de favorurile lui Putin. În schimb, Aksionov…