6.2 C
București
joi, 8 decembrie 2022

Portul Mariupol se redeschide, dar doar pentru navele din Rusia

Publicat pePortul Mariupol se redeschide pentru navele din Rusia. Recent, orașul Mariupol a fost ocupat în totalitate de ruși după ce ultimii apăratori ucraineni din uzina Azovstal s-au predat.

Prima navă va părăsi Mariupol în următoarele zile, a anunțat un oficial pro-rus, potrivit Sky News. Declarația a fost făcută pentru agenția rusească TASS, conform cotidianul.ro.

Agenția de știri a anunțat că oficialul a mai spus că nava va transporta aproximativ 3.000 de tone de metale la Rostov pe Don, în Rusia.

Anterior, Ministerul Apărării din Rusia a anunțat că portul Mariupol „funcționează normal”, acest lucru însemnând că doar navele din Rusia au acces.

Un înalt responsabil al preşedinţiei ucrainene Kirilo Timoşenko a acuzat luni, 14 martie 2022, că Rusia că blochează accesul în oraşul port Mariupol, aflat de mai mult timp sub asediul forţelor ruse şi separatiştilor proruşi, a unui convoi cu ajutor umanitar, relatează Reuters.

Civilii, care nu pot să plece din Mariupol, se confruntă zilnic cu bombardamente ruseşti de peste două săptămâni. Ei au rămas fără electricitate, agent termică şi apă curentă în cea mai mare parte a acestui interval de timp, susţin autorităţile ucrainene, conform agerpres.ro.

Rusia a instaurat o blocadă la Mariupol, iar un convoi umanitar nu poate ajunge acolo pentru a ajuta populația asediată

Cu toate acestea, un convoi de circa 160 de maşini a părăsit oraşul luni, într-o primă tentativă de evacuare reuşită printr-un coridor umanitar, după mai bine de o săptămână de tentative eşuate în acest sens.

În jur de 150.000 de persoane au fost evacuate prin 26 de coridoare umanitare până acum din mai multe oraşe ucrainene, a spus Timoşenko într-o intervenţie la postul de televiziune Ukraina-24.

Un spital de copii din orașul ucrainean Mariupol a fost bombardat și distrus de atacurile aeriene ruse, a anunțat miercuri consiliul orășenesc într-o postare online.

Consiliul orașului Mariupol a declarat anterior într-o postare pe Facebook că un spital de copii a fost distrus de forțele ruse miercuri.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Sursa: romanialibera.ro

- Reclama -

Mai multe stiri

Ultimele Stiri