16.5 C
București
marți, 30 mai 2023

Povestea unei mame şi a fiului ei, supravieţuitori ai bombardamentului de la teatrul din Mariupol. Artem era șocat, cu o mână se ţinea de mama, iar cu cealaltă îşi ţinea pantalonii, pentru că slăbise foarte mult

Publicat pe


28 Ianuarie 2023, 15:41

Știrile TVR |

Teatrul Dramatic din Mariupol, bombardat

Artem își amintește „aproape tot” ce a văzut în tragedia din martie, a declarat mama. El încearcă să nu vorbească despre asta, dar amintirile nedorite ies la suprafaţă pe măsură ce trece timpul.

„Mi-a spus de curând cât de înfricoșător a fost să nu poată respira în acea cameră”, spune mama în vârstă de 25 de ani, referindu-se la camera de la etajul al doilea al teatrului, unde familia s-a ascuns în acel moment.

Când s-a produs explozia, un nor de praf a făcut aproape imposibil respiratul. A durat ceva timp până când Dubovitska și cei doi copilași ai ei s-au regăsit din cauza lipsei de vizibilitate.

Lovitura aeriană a Rusiei din 16 martie a ucis probabil între 300 și 900 de persoane care se ascundeau în teatrul din Mariupol, potrivit diferitelor estimări, inclusiv o investigație a Associated Press și a autorităților locale.

Aceștia așteptau să fie evacuați din Mariupol, atunci asediat, pe fondul bombardamentelor intense ale Rusiei, potrivit femeii.

Amnesty International consideră că avioanele militare rusești au aruncat două bombe de 500 de kilograme asupra teatrului, care au căzut aproape una de cealaltă și au explodat simultan. Organizația a precizat că nu exista niciun obiectiv militar în apropiere, concluzionând că a fost un atac deliberat asupra civililor, ceea ce reprezintă o crimă de război.

Două luni mai târziu, Mariupol, orașul din sud-estul Ucrainei, regiunea Donețk, a fost ocupat în totalitate.

Consilierul primarului din Mariupol, Petro Andriușcenko, a declarat pentru Kyiv Independent că rușii au demolat teatrul din Mariupol în decembrie și au dus cadavrele în altă parte, risipind speranțele de a identifica vreodată victimele.

Guvernatorul regiunii Donețk, Pavlo Kirilenko, a declarat că preconizează că „zeci de mii” de persoane au fost ucise în Mariupol în timpul asediului brutal de luni de zile, dar nu a putut da decât estimări aproximative, deoarece orașul este încă ocupat de Rusia. Mare parte din ceea ce a fost cândva un oraș portuar viu, cu o populație de 450.000 de locuitori înainte de război, a fost distrus.

Dubovitska este extrem de îngrijorată pentru Artem, care uneori își pierde controlul. Familia ei s-a mutat într-un sat liniștit din regiunea ucraineană centrală Cherkasi și nu mai urmăreşte știrile pentru a „începe de la zero”, dar nimic nu ajută la ștergerea ororii bombardamentelor.

Milioane de părinți ucraineni încearcă să își ajute copiii să facă față consecințelor războiului asupra sănătății mintale, luptându-se în același timp cu propriile cicatrici ale războiului. Pentru mulți dintre ei, terapeuții nu sunt accesibili din cauza problemelor logistice și financiare, lăsându-i pe părinți responsabili pentru a-i ghida pe cei mici în această sarcină descurajantă de vindecare a traumei.

Artem a fost cândva un copil obișnuit care își iubea colecția de jucării și se bucura să se joace în aer liber în Mariupol, dar totul s-a schimbat când trupele rusești au început să distrugă orașul, a declarat Dubovitska.

(w460) Mariupol,

Până în dimineața zilei de 16 martie, Artem a continuat să o întrebe pe mama sa de ce rușii bombardează orașul pe care îl iubea atât de mult.

„De ce ne fac asta? Ce le-am făcut noi vreodată?” Dubovitska își amintește că Artem a întrebat-o în repetate rânduri în timp ce se aflau încă în Mariupol.

După ce a fost martor la bombardarea teatrului din Mariupol, Artem pune rareori întrebări. Totuși, din când în când, el se întoarce la tragedie.

„Își amintește cum ne-am grăbit să coborâm scările, cum un băiat (prietenul său Nazar) a strigat: „Unde este mama mea? Vom muri cu toții'”, a spus Dubovitska.

Artem încă se întreabă ce s-a întâmplat cu prietenul său Nazar. Mama îi spune că nu a auzit încă nimic despre Nazar sau despre mama lui.

Artem părea șocat în timp ce familia fugea din teatrul bombardat, abia ținea pasul în timp ce ținea mâna mamei sale cu o mână și pantalonii cu alta pentru că slăbise foarte mult.

În drum spre o școală transformată în adăpost din Mariupol, Dubovitska a spus că au văzut un bărbat săpând gropi afară pentru a îngropa aproximativ cinci cadavre care zăceau lângă el.

„El (Artem) a văzut cadavrele; a văzut părți de corpuri sfârtecate”, a spus Dubovitska.

La zece luni după ce a scăpat din Mariupol, Artem o tot întreabă pe mama sa dacă trupele rusești vor veni din nou și vor distruge totul, așa cum au făcut în orașul său natal, a declarat Dubovitska.

Chiar dacă ea a încercat să îl liniștească pe Artem că este în siguranță în satul din regiunea Cherkasi, băiatul este pregătit pentru orice posibilă schimbare bruscă de situație. El știe exact unde își păstrează părinții săi documentele importante acasă.

„Copilul știe deja lucruri pe care cu siguranță nu ar trebui să le știe la vârsta de șapte ani”, a spus Dubovitska.

Ori de câte ori Artem aude un sunet puternic, se ascunde imediat după un perete împreună cu sora lui mai mică.

„Întotdeauna își ia sora”, a spus Dubovitska. „El nu se gândește doar la el”.

Băiatul este foarte receptiv la un elicopter care zboară deasupra satului – el i-a spus mamei sale că a auzit același sunet chiar înainte ca rușii să bombardeze teatrul.

La școală, lui Artem îi este încă dificil să audă sirenele de raid aerian.

Atunci când petrece timp cu copii de vârsta lui, Artem încearcă să evite să vorbească despre ceea ce își amintește din Mariupol, a spus Dubovitska. Părinții unora dintre prietenii săi l-au rugat să nu discute despre trauma sa cu copiii lor.

„El încearcă să se comporte cumva ca un copil obişnuit, care nu a trăit sau văzut toate acestea”, a spus Dubovitska.

În timp ce are grijă de cei doi copii mici, Dubovitska face față și propriilor traume.

Dubovitska a spus că nu va putea uita niciodată țipetele pe care le-a auzit în interiorul teatrului.

Faptul că a văzut trupuri nemișcate și civili răniți – copii, femei și bătrâni – strigând „ajutor, ajutor”, i-a rămas întipărit în minte pentru totdeauna.

Timp de o lună și jumătate, Dubovitska s-a simțit vinovată că nu a rămas în teatru pentru a-i ajuta pe răniți.

„La început, m-am simțit vinovată pentru că știam că erau oameni acolo și, probabil, aș fi putut ajuta pe cineva”, a spus Dubovitska. „Nu am ajutat pe nimeni acolo și nu m-am oprit, pentru că m-am gândit doar la copiii mei”.

După ce a trecut ceva timp, Dubovitska a aflat, prin intermediul unui prieten, că forțele rusești au lansat mai multe lovituri asupra teatrului după aceea.

„Mi-am spus că, până la urmă, cred că am făcut ce trebuia, scoțându-mi doar copiii (din teatru) și salvându-i”, a spus Dubovitska. „Aș fi putut fi ucisă, iar copiii mei ar fi putut fi uciși. Așa că, acum, nu regret”.

Dubovitska are încă rude în Mariupol, ocupat de ruși, pentru care nu încetează să își facă griji – frații ei, în vârstă de 22 și 29 de ani, și nepoţi.

Bunica ei, în vârstă de 83 de ani, a murit din cauza unui atac cerebral în vară, din cauza asistenței medicale precare din Mariupol, a spus Dubovitska. Lipsa alimentelor și a apei potabile a înrăutățit situația, a adăugat ea, făcând referire la ceea ce i-a spus fratele ei mai mic.

Bunica „era deja foarte slăbită, era într-o stare proastă și, nu existau doctori, nu existau îngrijiri medicale”, a spus Dubovitska.

Ea și-a văzut ultima dată bunica cu câteva zile înainte de 24 februarie, dar a spus că a fost șocată de cât de repede s-a degradat sănătatea bătrânei de atunci, când a văzut o fotografie făcută câteva luni mai târziu.

Dubovitska a povestit că regretă că nu și-a văzut bunica pentru ultima oară înainte de a fugi din Mariupol. Mama ei a murit când avea 13 ani, așa că bunica ei a crescut-o pe Dubovitska după aceea.

Între timp, ea a întrerupt orice contact cu tatăl ei, un rus care trăiește în Rusia.

În timp ce forțele rusești au început să bombardeze neîncetat Mariupol, tatăl i-a spus lui Dubovitska la sfârșitul lunii februarie că „nu țintesc zone civile și că te eliberează”, repetând o propagandă rusă larg răspândită.

În ciuda tuturor lucrurilor, tânăra mamă a spus că trebuie să rămână puternică.

„Acum am doi copii în brațe și nimeni nu are nevoie de copiii mei, în afară de mine – și de soțul meu”, a declarat Dubovitska. „Așa că acum încerc să nu mă gândesc deloc la asta”.

Imediat după ce a fugit din Mariupol, Dubovitska s-a întâlnit cu soțul ei, care lucra în străinătate până la începerea invaziei la scară largă, pe 24 februarie.

În calitate de refugiați, familia a primit de la voluntari un sejur gratuit de două săptămâni la un adăpost din orașul Liov, situat în vestul țării. Dar apoi, șederea lor a expirat.

Luptându-se să găsească o locuință în vestul Ucrainei, unde prețurile chiriilor au crescut vertiginos pe fondul afluxului de refugiați, Dubovitska a decis să se mulțumească cu o ofertă într-un mic sat din regiunea Cherkasi.

Familia din Mariupol trece în continuare prin greutăți financiare.

Dubovitska primește un ajutor social de aproximativ 220 de dolari lunar pentru ea și cei doi copii. Adulții strămutați în interiorul Ucrainei primesc 2.000 de grivne, iar copiii primesc 3.000 de grivne lunar.

În timp ce Dubovitska a declarat că nu poate lucra pentru că trebuie să aibă grijă de copii, soțul ei se luptă să găsească un loc de muncă decent într-un sat mic.

La început, familia a fost nevoită să accepte o ofertă de pe site-ul online OLX pentru a locui cu o femeie care oferea un sejur gratuit în schimbul efectuării tuturor treburilor casnice – de la curățenie la gătit – și a îngrijirii copiilor și a fermei.

Dubovitska a spus că soțul ei i-a răspuns într-o zi gazdei, iar aceasta a dat afară familia la miezul nopții.

Dar, din fericire, un vecin a primit familia din Mariupol și i-a ajutat pe cei patru să găsească o casă goală în care să stea – chiar dacă la început nu avea apă, încălzire sau toaletă (acum folosesc una portabilă din plastic).

În cară, Artem și-a întrebat părinții dacă familia s-ar putea muta într-un oraș, deoarece satul nu are nici măcar un loc de joacă.

Dar, mai mult decât orice, băiatul este nerăbdător să se întoarcă la Mariupol și să trăiască viața pe care a avut-o cândva.

Artem încă nu știe care este amploarea pagubelor din orașul său natal.

„Pe de o parte, nu vreau să îi arăt (lui Artem) ruinele care sunt acum acolo”, a spus Dubovitska. „Dar, pe de altă parte, el nu înțelege… că nu a mai rămas nimic (din oraș)”.

„El încă mai speră și crede că ne vom întoarce la Mariupol și că acolo va fi aceeași viață pe care a avut-o înainte”, a mai spus Dubovitska.

Sursa: stiri.tvr.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri