– Jurnalul: Ce amintiri de pus în ramă ați adunat, stimate domnule Bogdan Șerban-Iancu! Sincere felicitări pentru această cărticică alcătuită din trei interviuri – „Romanticii. Piloții Majestății Sale” (Corint, 2022) -, una profund emoționantă! Cum ați ajuns s-o scrieți sau, mai degrabă, cum ați ajuns în vizită la vânătorul Ion Dobran, cel care v-a și îndemnat să vă grăbiți pentru a-i prinde în viață și pe ceilalți doi eroi: bombardierul Dan Stoian și vânătorul Ioan Di Cesare? Totul s-a întâmplat cumva după ce-ați citit „Jurnalul locotenentului Dobran”?
– Bogdan Șerban-Iancu: Vă mulțumesc în numele celor trei super-eroi, că tot e la modă termenul. Toți trei sunt eroi-super pentru că au zburat, luptând, sau au luptat, zburând. Cum preferați… Nu le-a fâlfâit vreo mantie pe spate, însă urme pe cer și dâre în istorie au lăsat. Supermani în adevăratul sens al cuvântului! Știam vag despre povestea, poveștile aviatorilor noștri din primul sau mai ales din Al Doilea Război Mondial. Citisem despre celebra Escadrilă albă, auzisem despre Agarici, mai ales prin acel cântec, astăzi dispărut, care iată este capabil să spargă timpul cu al său refren „a plecat la vânătoare Agarici, a plecat să vâneze bolșevici”, dar nu îmi propusesem să aprofundez subiectul.
Regele Mihai și nevoia de a informa publicul, de a demonta tonele de minciuni „lipite” precum scoicile de carena unei nave, de personalitatea Suveranului îmi acaparau – și o fac în continuare – și timpul și energia. Asta până când, aveți dreptate, în mână mi-a căzut volumul de amintiri „Jurnalul locotenentului Dobran”.
Amintiri din războaie neterminate
– Acesta a fost declicul.
– Există în viața fiecărui om, îmi place să cred, o carte sau sper mai multe care te electrocutează. Exact asta a fost pentru mine „Jurnalul” domnului Ioan Dobran, un portal, un obiect magic ce m-a aruncat în carlinga dumnealui în zbor, m-a purtat prin toate locurile pe care le-a văzut, și mi-a făcut cunoștință cu toți camarazii săi. Da, știu, sună oarecum patetic sau infantil, dar ce contează, așa a fost… Și mi-am propus să-l cunosc. Nu știam dacă este încă în viață, nu aveam niciun contact, mă gândeam că probabil mă va refuza.
Averea risipită
– Și?
– O voce clară și amabilă, la telefon, mi-a acceptat însă imediat cererea de a ne întâlni și de a începe un interviu pentru televiziunea română. Și așa a început o relație de amiciție și încredere reciprocă, timp de 11 ani. „Romanticii. Piloții Majestății Sale” nu a fost gândită ca o carte, ci ca un documentar de televiziune. Care s-a și materializat la un an de la plecarea în eternitate a ultimului vânător al Regelui, Ioan Dobran. Cartea a apărut din aceeași nevoie de eternitate. Un film de televiziune este văzut o dată,…