17.7 C
București
duminică, 2 octombrie 2022

Premierul Republicii Moldova: Fiecare al optulea copil din Republica Moldova este acum refugiat

Publicat pePremierul Republicii Moldova, Natalia Gavriliţa, a declarat, duminică, într-un interviu pentru CNN, că 230.000 de ucraineni au venit în ţara sa şi 120.000 au ales să rămână.

Citește aici LIVE UPDATE | Războiul din Ucraina, ziua 12. Ultimele informații

Gavriliţa a spus că fiecare al optulea copil din Republica Moldova este refugiat şi a reafirmat că ţara sa este neutră.

„Condamnăm cu fermitate acest atac militar asupra Ucrainei. Şi am făcut apel la pace încă de la începutul războiului. Asistăm la o criză umanitară înfitorătoare. Deja 230.000 de oameni au trecut graniţa cu Republica Moldova din Ucraina. Şi aproximativ 120.000 au ales să rămână până acum”, a spus Gavriliţa.

„De asemenea, vedem o mulţime de familii şi copii care se mută din Ucraina. Aşa că fiecare al optulea copil din Moldova este acum refugiat…. cel puţin trei sferturi dintre refugiaţi stau cu familii… suntem la capacitate maximă. Fluxul de refugiaţi este mai mare şi mai rapid decât indicau chiar şi previziunile”, a afirmat oficialul din Republica Moldova.

Întrebată despre închiderea spaţiului aerian de către guvernul Republicii Moldova în prima zi a invaziei ruse, Gavriliţa a spus că decizia a fost luată „pentru a proteja spaţiul aerian civil”, adăugând: „Am primit informaţii care arătau că ar putea exista operaţiuni militare în vecinătatea spaţiului aerian moldovenesc. Pentru a ne asigura că zborurile civile nu sunt supuse riscului, am luat decizia de a închide spaţiul aerian. Avem excepţii de la aceasta pentru zborurile umanitare şi pentru zborurile refugiaţilor în afara ţării”.

Gavriliţa a spus că vizita secretarului de stat american Antony Blinken a arătat „un semn puternic de sprijin” faţă de răspunsul guvernului moldovenesc la afluxul de refugiaţi.

Gavriliţa: „Moldova este un stat neutru”

Premierul a vorbit şi despre trupele ruse aflate în prezent în regiunea separatistă de la graniţa de este cu Ucraina.

„Am cerut continuu retragerea trupelor. Şi avem un format de negociere cu regiunea separatistă. În prezent nu vedem semne de implicare în conflictul militar. Şi ne aşteptăm să rămână aşa”, a spus Gavriliţa.

„Moldova este un stat neutru. Neutralitatea sa militară este consacrată în constituţie şi ne aşteptăm ca toată lumea să respecte acest statut”, a menţionat ea.

Gavriliţa a vorbit şi despre poporul rus. „Îmi pare rău pentru poporul rus, pentru că şi ei vor suferi de consecinţele războiului. Şi sper că vor căuta informaţii veridice şi vor alege să se opună acestui război. Acest conflict nu afectează numai Ucraina şi ţările vecine. El afectează întreaga lume. Pledăm pentru eforturi diplomatice pentru a găsi o soluţie la conflict”, a mai spus premierul Republicii Moldova.Sursa: stirileprotv.ro

- Reclama -

Mai multe stiri

Ultimele Stiri