27.7 C
București
luni, 25 septembrie 2023

Premierul ucrainean explică avansul lent al contraofensivei: ”Întreprindem operaţiuni inteligente, luptăm conform regulilor NATO”

Publicat pe


Joi, 22 Iunie 2023, ora 20:05

595 citiri

Soldați ucraineni FOTO Twitter/Nexta

Premierul ucrainean Denis Şmîgal a avertizat joi, 22 iunie, că ”va lua ceva timp” contraofensiva armatei împotriva forţelor ruse. Oficialul de la Kiev s-a declarat însă optimist în ceea ce priveşte succesul operaţiunii, relatează France Presse.

”Întreprindem operaţiuni ofensive inteligente şi, din acest motiv, contraofensiva va lua ceva timp”, a declarat Şmîgal într-un briefing de presă la Londra, unde se desfăşoară o conferinţă internaţională pentru reconstrucţia Ucrainei.

Contraofensiva este compusă din numeroase operaţiuni militare, dintre care unele sunt ofensive, iar altele defensive”, a detaliat el, adăugând că ”din păcate, în timp ce noi pregăteam contraofensiva, ruşii se pregăteau şi ei. Există într-atât de multe câmpuri minate, încât aceasta încetineşte mult avansarea trupelor noastre”, a mai explicat premierul ucrainean.

”Luptăm conform regulilor NATO”, a adăugat premierul Şmîgal, afirmând că armata ucraineană nu abandonează niciun soldat pe câmpul de luptă, spre deosebire de ruşi, care ”nu ţin cont de vieţile umane”.

”Sunt optimist în ceea ce priveşte eliberarea teritoriilor noastre ocupate de Rusia”, a insistat Denis Şmîgal, prezent la Londra de miercuri pentru a convinge investitori străini publici şi privaţi să contribuie la reconstrucţia Ucrainei.

Armata ucraineană a recucerit opt sate şi 113 kilometri pătraţi în cursul contraofensivei în curs, a indicat el.

”Este un teritoriu imens”, a apreciat premierul, adăugând că trupele ucrainene au avansat în teritoriul ocupat de Rusia la o distanţă de până la şapte kilometri, potrivit DPA.

”Aşadar, avem rezultate bune”, a afirmat Denis Şmîgal, îndemnând la răbdare. Uneori sunt necesare şi pauze tactice, a spus el.

”Dar ar trebui să înţelegem cu toţii că pentru noi este importantă fiecare viaţă, aşa că nu ne vom arunca oamenii în focul acestui război, aşa cum o fac ruşii”, a insistat premierul ucrainean.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski recunoscuse miercuri, într-un interviu pentru BBC, că înaintarea acestei ofensive este într-adevăr ”mai lentă decât se dorea”.

”Unele persoane cred că este ca într-un film de la Hollywood şi aşteaptă rezultate imediate. Nu este cazul”, a afirmat el.

Rusia a declarat joi că forţele ucrainene şi-au redus operaţiunile în sud şi est după ce au suferit pierderi în cadrul acestei contraofensive.

Întrebat cu privire la perspectiva aderării Ucrainei la NATO, Denis Şmîgal a afirmat că ţara sa aşteaptă elemente ”concrete” din partea membrilor Alianţei la următorul summit de la Vilnius în iulie.

”Ne aşteptăm ca la summitul de la Vilnius, aliaţii să fie foarte concreţi în ceea ce priveşte condiţiile, termenele limită”, a declarat el.

”Noi luptăm după standardele NATO. Armata noastră este…Sursa: ziare.com

Mai multe stiri

Ultimele Stiri