29.2 C
București
vineri, 30 septembrie 2022

Preot român, despre patriarhul Kiril al Rusiei: „Un dezertor moral în fața întregii lumi, un sabotor dinăuntru al ortodoxiei”

Publicat peMiercuri, 09 Martie 2022, ora 17:29

828 citiri

Dinu Criste, preot și antreprenor din Cluj, scrie că patriarhul Kiril al Rusiei e slujitor ”acoperit al regimului lui Putin și că în Biserica Ortodoxă Rusă ”Hristos e folosit pe post de agent de influență politică””.

Într-o postare denumită ”Putin vs Hristos”, preotul și antreprenorul clujean Dinu Criste îl critică pe patriarhul Rusiei, Kiril.

”În realitate însă e un slujitor “acoperit” al regimului dictatorial al lui Putin. Pus să aleagă între Putin și Hristos, Kiril l-a ales pe primul. Între război (Putin) și pace (Hristos) Kiril e pentru război. Pentru fostul agent KGB și actualul Patriarh (Kiril a avut mereu atribuții de politică externă a bisericii ruse) drepturile și libertățile individuale au fost mereu o erezie”, notează Criste.

Potrivit acestuia, democrația nu e deloc ”compatibilă” cu ortodoxia rusă, transformată ”într-o formă de naționalism religios”, iar Kiril e ”un dezertor moral în fața întregii lumi, un trădător al Evangheliei iubirii, un sabotor dinăuntru al Ortodoxiei”.

”Ascultarea necondiționată promovată în Ortodoxia prost înțeleasă a facilitat derapajele de tip autoritarist. Hristos e folosit pe post de agent de influență politică.

Hristos a devenit un brav ostaș cu sabia în mână luptând pentru visul Marii Lumi Ruse. Așa a fost ilustrat Hristos în mozaicul din Marea Catedrală a Armatei Ruse. Tot în aceasta Catedrală Maica Domnului nu stă nici ea deoparte și devine suporter al “visului rus”.

În loc să-și acordeze tonul după evanghelia păcii, Kiril preferă “simfonia” cu Putin. În loc să mijlocească pentru îndurare, el sugerează o minimalizare a pierderilor de vieți omenești”, mai scrie Dinu Criste.

Sursa: ziare.com

- Reclama -

Mai multe stiri

Ultimele Stiri