1.9 C
București
duminică, 29 ianuarie 2023

Presa din Iran îl laudă pe agresor: „De o mie de ori bravo!”

Publicat pe


Mai multe ziare iraniene ultraconservatoare l-au lăudat sâmbătă pe cel care l-a atacat şi l-a rănit grav pe scriitorul Salman Rushdie, al cărui roman „Versetele satanice” a atras ameninţări cu moartea din partea Iranului încă din 1989.

Nu a existat încă o reacţie oficială în Iran la atacul asupra lui Rushdie, care a fost înjunghiat în timp ce se afla pe scenă la o conferinţă în statul New York.

Cu toate acestea, ziarul extremist Kayhan, al cărui redactor-şef este numit de liderul suprem al Iranului, Ali Khamenei, a scris: „De o mie de ori bravo … persoanei curajoase care l-a atacat pe apostatul şi maleficul Salman Rushdie la New York”, adăugând: „Mâna celui care a sfâşiat gâtul duşmanului lui Dumnezeu trebuie sărutată”.

Liderul revoluţiei islamice iraniene din 1979, Ayatollah Ruhollah Khomeini, a emis în 1989 o fatwa, sau un edict religios, prin care le cerea musulmanilor din întreaga lume să îl ucidă pe autorul de origine indiană după ce cartea sa a fost condamnată ca fiind blasfemiatoare, obligându-l pe acesta să se ascundă ani de zile, conform Reuters.

O organizaţie religioasă iraniană a oferit o recompensă de 2,7 milioane de dolari pentru oricine ar fi pus în aplicare fatwa lui Khomeini. Aceasta a majorat suma la 3,3 milioane de dolari în 2012.

Titlul ziarului Vatan Emrooz suna astfel „Cuţitul în gâtul lui Salman Rushdie”. Cotidianul Khorasan a titrat: „Satana în drum spre iad”.

Poliţia din New York l-a identificat pe suspect ca fiind Hadi Matar, un bărbat de 24 de ani din Fairview, New Jersey, care cumpărase un bilet de intrare la evenimentul de la Chautauqua Institution. Nu a fost stabilit încă motivul pentru atac.

The post Presa din Iran îl laudă pe agresor: „De o mie de ori bravo!” appeared first on Cotidianul RO.Sursa: www.cotidianul.ro

- Reclama -

Mai multe stiri

Ultimele Stiri