-3.2 C
București
miercuri, 8 februarie 2023

Președinta Parlamentului European, declarații tranșante despre scandalul de corupție care a cutremurat instituția. Roberta Metsola a fost obligată de lege să asiste la percheziții

Publicat peRoberta Metsola, președinta Parlamentului European, a vorbit despre ceea ce pare a fi cel mai grav scandal de corupție care vizează instituția în ultimii ani, potrivit Euronews.

„Fiți convinși, Parlamentul European, drag coleg, este atacat. Democrația europeană este atacată”, a declarat Metsola, în deschiderea sesiunii plenare din decembrie.

Cu această ocazie, ea a promis că nu va exista „nicio impunitate” pentru cei responsabili de încălcarea legii și a anunțat un proces de reformă în ceea ce privește lobbyul și regulile de transparență.

Eva Kaili, vicepreședintă a Parlamentului European, a fost arestată vineri de poliția belgiană, ca parte dintr-o anchetă „majoră”, și este acuzată de participare la grup infracțional organizat, spălare de bani și corupție. Ea este suspectată de lobby ilicit în favoarea unui stat din Golful Persic – presa belgiană susține că este vorba despre Qatar, controversata gazdă a Cupei Mondiale din 2022.

Eurodeputata din Grecia ar fi fost prinsă în flagrant, singura circumstanță care declanșează revocarea imediată a imunității parlamentare. Cinci bărbați, printre care soțul lui Kaili, Francesco Giorgi, care lucrează ca asistent parlamentar, și fostul europarlamentar Pier Antonio Panzeri, au fost luați și ei la audieri.

În plus, în weekend, anchetatorii au efectuat percheziții la locuința unui eurodeputat belgian, al cărui nume nu a fost divulgat de autorități. Metsola a fost nevoită să revină din Malta pentru a fi prezentă la raidul poliției, așa cum impune legislația belgiană, a precizat un purtător de cuvânt pentru Euronews.

Roberta Metsola, declarații despre scandalul de corupție care a cutremurat Parlamentul European

Într-un discurs susținut luni, președinta Parlamentului European a vorbit despre „cele mai lungi zile” ale carierei sale și despre „furia, mânia și amărăciunea” pe care i le-au provocat cele întâmplate.

„Acești actori maligni legați de țări terțe autocratice ar fi folosit ca arme ONG-uri, uniuni, indivizi, asistenți și Membri ai Parlamentului European, într-un efort de a ne subjuga procedurile. Planurile lor rău intenționate au eșuat”, susține Roberta Metsola.

„Știu, de asemenea, că nu suntem la capătul drumului și vom continua să asistăm la investigații, alături de alte instituții UE, atât timp cât este nevoie. Corupția nu poate să plătească și ne-am jucat rolul în a ne asigura că aceste planuri nu se pot materializa”, a adăugat ea.

Totodată, Roberta Metsola a declarat că acuzațiile referitoare la Kaili nu sunt despre „stânga sau dreapta”, ci despre „corect și greșit”, context în care i-a îndemnat pe eurodeputați să reziste „tentației de a exploata acest moment pentru câștiguri politice”.Sursa: www.b1tv.ro

- Reclama -

Mai multe stiri

Ultimele Stiri