9.2 C
București
marți, 4 octombrie 2022

Preşedintele Finlandei: Nu mai e nevoie de referendum privind aderarea la NATO. Majoritatea populaţiei e clar favorabilă

Publicat peSauli Niinisto, președintele Finlandei, a declarat că nu mai consideră necesară organizarea unui referendum pe tema aderări țării sale la NATO deoarece e deja evident că majoritatea cetățenilor vor acest lucru.

Finlandezii vor în NATO

Într-un interviu acordat postului public de radio Yle, Niinisto a spus că nu mai e oportună organizarea unui referendum sau a unui sondaj de opinie oficial deoarece e clar că majoritatea finlandezilor susțin aderarea țării lor la NATO.

Până la sfârşitul anului trecut, aveam o altă părere pe acest subiect, dar între timp lucrurile s-au schimbat, a mărturisit Sauli Niinisto, citat de DPA.

Potrivit unor sondaje, 62% dintre finlandezi susțin aderarea ţării lor la NATO.

Niinisto, a precizat că, totuși, e important ca Finlanda să se coordoneze cu Suedia pe acest subiect și să ia împreună aceeași decizie, informează Agerpres. El a vorbit de mai multe ori cu premierul suedez Magdalena Andersson și vor urma și alte discuții.

Finlanda e ţara din UE cu cea mai lungă frontieră cu Federația Rusă – 1.300 de kilometri.

Pe 25 februarie, la o zi după ce a declanșat războiul în Ucraina, Rusia a amenințat voalat Finlanda că o eventuală aderare la NATO „ar avea repercusiuni politice și militare serioase”. Ulterior, Moscova a transmis scrisori Finlandei și Suediei prin care le-a solicitat să-i ofere „garanții de securitate”.

Și Suedia ia în calcul aderarea la NATO

Miecuri, premierul suedez Magdalena Andersson a declarat că țara sa are în vedere o posibilă aderare la NATO, ca urmare a invaziei rusești din Ucraina.

„Nu exclud în niciun fel aderarea la NATO. Vreau ca noi să facem o analiză aprofundată a posibilităţilor pe care le avem în această situaţie, ameninţările şi riscurile asociate pentru a lua cea mai bună decizie pentru Suedia”, a spus Andersson.

Până acum, Suedia și-a exprimat în mai multe rânduri dorința de a rămâne în afara alianțelor militare.Sursa: www.b1tv.ro

- Reclama -

Mai multe stiri

Ultimele Stiri