3.8 C
București
miercuri, 29 martie 2023

Președintele Iohannis, vizită oficială în Azerbaidjan. România semnează un nou acord care vizează „asigurarea securității energetice a Uniunii Europene”

Publicat pe


Pe 2 și 3 februarie, președintele Klaus Iohannis are stabilită o vizită oficială în Republica Azerbaidjan, la Baku, ce se face la invitaţia preşedintelui Ilham Aliyev. În acest sens, vor fi purtate consultări politice cu omologul său azer despre dezvoltarea cooperării bilaterale în mai multe domenii, cum ar fi cel al energiei, transporturilor, comerţului, investiţiilor, digitalizării, agriculturii, educaţiei şi culturii.

Președintele Klaus Iohannis vizitează Republica Azerbaidjan

UPDATE 3 februarie, ora 6:33. În cursul zileid e astăzi, preşedintele Klaus Iohannis participă la deschiderea oficială a Reuniunii ministeriale a Consiliului Consultativ al Coridorului Sudic de Gaze de la Baku, de unde nu va lipsi nici comisarul european pentru Energie, Kadri Simson.

Tot astăzi, potrivit programului oficial, Klaus Iohannis va depune şi o coroană de flori la „Monumentul Eroilor” din Baku.

UPDATE ora 20:20. În urma întâlnirii dintre cei doi șefi de stat, preşedintele azer a declarat că prin semnarea unui nou contract între Romgaz şi Socar pentru livrarea de gaze naturale se vor folosi toate oportunităţile din România pentru a exporta gazul azer şi către alte țări europene. Contractul va fi semnat pentru perioada 1 aprilie 2023 – 1 aprilie 2024.

„(…) Ne vom adresa şi altor pieţe europene prin intermediul dumneavoastră şi vom folosi toate aceste oportunităţi din România pentru a exporta gazul din Azerbaidjan şi mai departe”, a spus Ilham Aliyev după întrevederea cu Klaus Iohannis.

De asemenea, el a subliniat importanţa energiei verzi şi a reiterat că vineri va fi Reuniunea ministerială a Consiliului Consultativ al Coridorului Sudic de Gaze.

– Știrea inițială –

Este de așteptat ca preşedintele României să deschidă, alături de preşedintele Republicii Azerbaidjan, Reuniunea ministerială a Consiliului Consultativ al Coridorului Sudic de Gaze, conform unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

Vizita preşedintelui Klaus Iohannis la Baku are loc după mai multe convorbiri avute cu preşedintele Ilham Aliyev, la Bucureşti, în data de 17 decembrie 2022, cu ocazia participării celor doi şefi de stat la ceremonia semnării Acordului între Guvernele Republicii Azerbaidjan, Georgiei, României şi Ungariei privind Parteneriatul Strategic în domeniul dezvoltării şi transportului energiei verzi.

„În cadrul consultărilor politice de la Baku, cei doi preşedinţi vor discuta aprofundat despre dezvoltarea cooperării bilaterale în domenii precum energie, transporturi, comerţ, investiţii, digitalizare, agricultură, educaţie şi cultură.

În continuarea discuţiilor de la Bucureşti, din luna decembrie 2022, va fi evaluat stadiul implementării proiectelor de interconectare regională precum cablul submarin de transport pentru energie electrică şi va fi abordată iniţierea de proiecte similare în domeniul digital. Un alt subiect de discuţii vizează extinderea cooperării privind iniţiativele strategice între Europa şi Asia Centrală, folosind rolul de punţi de legătură al României şi al Republicii Azerbaidjan”, se arată în comunicat.

În încheiere, preşedintele Klaus Iohannis va vorbi despre solidaritatea şi angajamentul României pentru asigurarea securităţii energetice europene prin extinderea cooperării cu partenerii din regiune şi diversificarea surselor şi rutelor de transport pentru resursele energetice.

Presedintele Klaus Iohannis

Șanse mari ca președintele Iohannis să fie înlocuit de un om din afara vieții politice

Cu scurt timp în urmă, președintele Consiliului Național al PSD a vorbit despre următoarele alegeri prezindețiale care vor avea loc anul viitor. Astfel că Vasile Dîncu a menționat că reprezentanții social-democrați se gândesc să accepte o candidatură a unui intelectual de stânga din afara vieții politice, fiind vorba despre nimeni altul decât jurnalistul Ion Cristoiu.

„Noi ne-am gândit serios de faptul că PSD ar putea accepta o candidatură a unui intelectual de stânga, evident, în jurul căruia să se creeze o platformă de susținere formată din partidele care sunt în această parte a spectrului politic sau și din societate civilă. Nu este o soluție pe care să nu o luăm în calcul, este o soluție la care chiar ne-am gândit serios și Marcel Ciolacu a vorbit serios când a spus asta”, a precizat oficialul, la RFI.

Însă asta nu este tot, deoarece Vasile Dîncu l-a adus în discuție și pe Mircea Geoană, fiind de părere că actualul secretar general adjunct al NATO are o multitudine de calități, tocmai de aceea are șanse mari să-i ia locul actualului lider al României.

Sursa: www.impact.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri