1.6 C
București
joi, 1 decembrie 2022

Președintele Poloniei acuză Germania că nu și-a respectat promisiunea de a furniza tancuri pentru a le înlocui pe cele pe care Varșovia le-a dat Ucrainei

Publicat pe


„Am predat tancuri Ucrainei, un număr foarte mare de tancuri, pentru a oferi ajutor urgent”, a declarat președintele Duda, în cadrul Forumului Economic Mondial de la Davos, potrivit publicației Notes from Poland.

„Dacă am fi sprijiniți de aliații noștri din Germania cu un lot de tancuri pentru a le înlocui pe cele pe care le-am dat Ucrainei, am fi foarte recunoscători”, a continuat el. „Am avut o astfel de promisiune, [dar acum] am auzit că Germania nu va dori să îndeplinească această promisiune. Este o mare dezamăgire pentru noi”.

Luna trecută, premierul Mateusz Morawiecki a confirmat zvonurile mai vechi potrivit cărora Polonia ar fi furnizat tancuri Ucrainei. Oficialii polonezi au declarat ulterior pentru Wall Street Journal că au fost transferate cel puțin 240 de tancuri T-72 de concepție sovietică.

Varșovia spera că va primi tancuri de la aliații occidentali pentru a compensa. În aprilie, premierul Boris Johnson a anunțat că guvernul britanic „analizează posibilitatea de a trimite tancuri Poloniei pentru a o ajuta în timp ce trimite o parte din T-72 în Ucraina”.

La scurt timp după aceea, Frankfurter Allgemeine Zeitung a relatat că Varșovia a cerut Germaniei un lot de tancuri Leopard 2 pentru a ajuta la înlocuirea T-72 pe care le-a dat Ucrainei. Dar ziarul a precizat că Berlinul nu a luat încă o decizie.

Săptămâna trecută, Der Spiegel a relatat că discuțiile pe această temă sunt „în impas” și că ministrul german al apărării, Christine Lambrecht, a recunoscut în privat că nu există nicio speranță de a ajunge la un acord cu Varșovia.

Potrivit surselor ziarului, în timp ce Republica Cehă a acceptat modele mai vechi de tancuri din Germania pentru a le înlocui pe cele pe care le-a furnizat Ucrainei, Polonia a insistat asupra celei mai noi versiuni, crezând că aceasta este cea promisă. Dar Germania consideră acest lucru imposibil, menționând că propria armată nici măcar nu le are încă în dotare.

Situația „se transformă acum într-o dispută urâtă”, scrie Der Spiegel. Adjunctul ministrului polonez de externe Szymon Szynkowski a declarat că „germanii au făcut promisiuni, dar, din păcate, niciuna dintre acestea nu a fost pusă în aplicare”.

Verzii germani – care fac parte din coaliția de guvernare – au criticat, de asemenea, eșecul de a ajunge la un acord cu Polonia. „Este crucial ca schimbul cu Polonia să fie acum pus în aplicare, deoarece Varșovia a făcut deja multe pentru a sprijini Ucraina”, a declarat Anton Hofreiter, unul dintre deputații săi din Bundestag.

Între timp, Polonia ar fi purtat discuții și cu SUA pentru a obține tancuri Abrams M1 care sunt stocate în Europa, a relatat luni Dziennik Gazeta Prawna.

Varșovia a încheiat recent un acord pentru achiziționarea a 250 de tancuri Abrams de ultimă generație, dar primele nu vor fi livrate până în 2025-26, urmând ca până atunci să sosească doar versiuni de antrenament, notează ziarul.

„Ne bazăm pe sprijinul comunității NATO și ne bazăm pe sprijinul SUA, dar și pe cel al Germaniei”, a declarat președintele Duda în timpul declarațiilor sale de astăzi la Davos.Sursa: www.g4media.ro

- Reclama -

Mai multe stiri

Ultimele Stiri