Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat mai devreme că la summitul de la Vilnius din 11-12 iulie, Suedia nu va fi admisă în niciun caz în organizație.
Foto: Arhiva Adevărul
Discuțiile dintre președintele turc Recep Tayyip Erdogan și premierul suedez Ulf Kristersson vor avea loc luni la Vilnius cu mai puțin de o zi înainte de începerea summitului NATO. Se așteaptă să fie o ultimă încercare de a face progrese cel puțin limitate în direcția ridicării dreptului de veto al Turciei asupra admiterii Suediei în alianță.
Această întâlnire a fost anunțată pe 7 iulie de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. Totodată, el a spus că la summitul de la Vilnius din 11-12 iulie, Suedia „nu va fi acceptată în alianță în niciun caz”. Chiar dacă Ankara își ridică vetoul, această decizie nu a fost încă ratificată și nu este timp pentru asta.
„Ceea ce este posibil și ceea ce dorim să obținem este o decizie pozitivă la summit, în care Turcia ar fi de acord cu ratificarea”, a spus Stoltenberg.
Pe 6 iulie a avut loc la Bruxelles o întâlnire a miniștrilor de externe, șefii agențiilor de informații și ai serviciilor de securitate din Turcia, Suedia și Finlanda, cu medierea lui Stoltenberg, care s-a încheiat fără rezultate practice.
Despre compromisuri
Autoritățile turce declară constant că leagă direct problema aprobării cererii Suediei de aderare la NATO cu îndeplinirea obligațiilor sale de combatere a terorismului, stipulate de Memorandumul de la Madrid, semnat în iunie anul trecut înainte de ultimul summit al alianței. Printre acestea se numără declararea Partidului Muncitorilor din Kurdistan, care este interzis în Turcia, și a structurilor sale afiliate drept teroriști, împiedicarea finanțării acestora, precum și extrădarea persoanelor acuzate de activități teroriste sau de implicare în tentativa de lovitură de stat din 2016 în Turcia. Autoritățile turce acuză organizația FETO, condusă de predicatorul Fethullah Gülen care locuiește în SUA, că a pregătit putsch-ul.
La o întâlnire de la Bruxelles din 6 iulie, partea turcă a declarat că modificarea oficială a legislației antiteroriste a Suediei de la 1 iulie nu este suficientă pentru a adera la NATO. Aceste norme, după cum a menționat ministrul de externe Hakan Fidan, care a condus delegația turcă, trebuie să fie puse în aplicare în practică. În general, potrivit ministrului, Ankara vrea să fie sigură că intrarea Suediei în alianță nu va deveni o povară pentru aceasta în ceea ce privește îndeplinirea uneia dintre principalele sale sarcini – lupta împotriva terorismului. Până acum, nu există o astfel de încredere în Turcia, a spus Fidan.
Erdogan a vorbit în mod similar pe 7 iulie. El a amintit că Ankara urmează o politică de uși deschise în NATO, iar aprobarea cererii Finlandei de către parlamentul turc…