25 C
București
miercuri, 6 iulie 2022

Președintele Turciei, către UE: „Arătaţi Turciei aceeaşi sensibilitate pe care o manifestaţi faţă de Ucraina”

Publicat pePreședintele Turciei, Recep Erdogan, a cerut Uniunii Europene să trateze Turcia la fel cum tratează Ucraina, în privința aderării la blocul european.

Acesta a transmis liderilor UE să manifeste aceeași sensibilitate Turciei pe care o manifestă față de Ucraina, fără a aștepta „o catastrofă”, potrivit Digi24.

„Turcia nu va aştepta o catastrofă”

Președintele turc a spus, în timpul unei conferințe de presă, că încearcă de câteva luni să relanseze relațiile cu partenerii europeni și că nu va aștepta ca Turcia să intre în agenda acestora până atunci când „va fi un război împotriva ei”.

„Arătaţi Turciei aceeaşi sensibilitate pe care o manifestaţi faţă de Ucraina”, a spus Erdogan în timpul unei conferinţe de presă.

Îl aplaudăm pe Zelenski în Parlamentul European: foarte bine. Deci era nevoie de o catastrofă pentru asta (…). Dar Turcia nu va aştepta o catastrofă”.

Apreciem eforturile de a aduce Ucraina în UE. Dar le spun membrilor UE: mă întreb ce vă mai îngrijorează înainte de a integra Turcia în UE?”, a mai spus președintele turc. Reamintind că ţara sa este deja membră a NATO, el a pus de asemenea întrebarea: „De ce nu oferiţi Turciei echipamentul militar necesar?”.

Turcia a închis Bosforul și Dardanelele

Pe fondul războiului din Ucraina, Turcia a interzis în mod legal trecerea navelor de război prin strâmtorile Bosfor și Dardanele. Strâmtorile leagă Marea Neagră de Marea Marmara și Marea Egee. Astfel navele rusești pot reveni în porturile de reședință de la Marea Neagră dar nu le mai vor putea părăsi.

Ankara „a avertizat țările vecine să nu trimită nave de război prin Marea Neagră”, a declarat luni seara ministrul de externe Mevlut Cavusoglu. Turcia a condamnat aspru războiul de agresiune al Rusiei în Ucraina săptămâna trecută.Sursa: www.b1tv.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri