9 C
București
duminică, 25 septembrie 2022

Președintele ucrainean l-a rugat pe premierul Israelului să-l ajute cu eliberarea primarului din Melitopol, răpit de ruși

Publicat pePreşedintele Volodimir Zelenski a discutat sâmbătă cu premierul Naftali Bennett, potrivit unui comunicat al biroului premierului israelian. „Conversaţia, care a durat peste o oră, s-a concentrat asupra modalităţilor de a opri luptele din Ucraina şi a eforturilor Israelului în acest sens”, se arată în comunicat.

Potrivit Reuters, într-o postare pe Twitter, preşedintele Zelenski a scris că a discutat cu prim-ministrul Naftali Bennett despre perspectivele negocierilor de pace şi că i-a cerut ajutor premierului israelian pentru eliberarea primarului oraşului Melitopol, despre care Ucraina susţine că a fost răpit de forţele ruse.

Tot sâmbătă, Israelul a respins acuzaţiile unui oficial ucrainean conform cărora statul evreu i-ar fi cerut preşedintelui ucrainean să accepte condiţiile propuse de Moscova pentru a pune capăt conflictului.

Potrivit mai multor mass-media israeliene, un înalt oficial din guvernul ucrainean ar fi apreciat drept ineficiente eforturile de mediere ale guvernului israelian, despre care a spus că trimite doar mesaje dintr-o parte în alta ca o „cutie poştală”.

Acesta ar fi susţinut că prim-ministrul israelian Naftali Bennett doreşte ca Ucraina să capituleze şi că, într-o conversaţie telefonică, l-a îndemnat pe preşedintele Volodimir Zelenski să accepte termenii Moscovei, a informat cotidianul de stânga Haaretz.

„Aceste declaraţii (…) sunt total false”, a declarat sâmbătă o purtătoare de cuvânt a premierului Bennett, un eveniment rar în timpul Şabatului, ziua de odihnă săptămânală a evreilor.

„Prim-ministrul Bennett nu l-a sfătuit în niciun moment pe preşedintele Zelenski să accepte un acord cu Putin”, a spus ea. A adăugat că, de asemenea, în niciun moment premierul israelian nu i-a spus preşedintelui Zelenski cum ar trebui să se comporte şi nu are nicio intenţie să facă acest lucru”.

După invadarea Ucrainei pe 24 februarie, Israelul a avut grijă să nu condamne prea puternic ofensiva lansată de Rusia, subliniind legăturile puternice care o unesc atât cu Moscova, cât şi cu Kievul, notează France Presse.

În acelaşi timp însă, premierul Bennett a trimis ajutor umanitar în Ucraina şi a încercat să medieze între cele două ţări, mergând chiar la Kremlin.

Luni, ambasadorul Ucrainei în Israel, Evgen Korniciuk, a lăudat eforturile israeliene de mediere, dar a regretat că statul evreu nu a aprobat trimiterea de echipamente defensive, în special căşti şi veste antiglonţ.

Potrivit presei israeliene, premierul Bennett a respins în mod repetat cererile Kievului de a-i acorda asistenţă militară.

Vineri, ambasadorul Korniciuk a cerut Israelului să se alăture sancţiunilor occidentale impuse Rusiei. Sursa: www.realitatea.net

- Reclama -

Mai multe stiri

Ultimele Stiri