21.2 C
București
joi, 1 iunie 2023

Președinții Chinei și Rusiei, Xi Jinping și Vladimir Putin, se întâlnesc la Moscova | Ce spune liderul rus despre pacea în Ucraina

Publicat pePreședintele Chinei, Xi Jinping, începe o vizită de trei zile în Rusia în această dimineață.

Avionul liderului chinez urmează să ajungă la Moscova în jurul orei 11, ora României.

Este cea mai importantă vizită externă în capitala rusă de la începutul invaziei în Ucraina.

Potrivit analiștilor de politică externă, președintele rus va încerca să exploateze acest eveniment și să-l prezinte drept o demonstrație de sprijin din partea celui mai mare aliat al său, după un an de eșecuri și semi-eșecuri militare în Ucraina.

De altfel,  liderul de la Kremlin l-a numit pe președintele chinez „cel mai bun prieten al său”, în contextul în care Rusia este tot mai izolată din cauza războiului.

Citește și: „Putin nu a fost la Mariupol. Când îl văd în mulțime, văd o sosie care spune prostii”, afirmă un fost lider militar din Donbas

Recent, China a prezentat un plan de pace în 12 puncte pentru Ucraina, împreună cu un document în care se afirmă că „armele nucleare nu ar trebui folosite”.

Este posibil, ba chiar probabil, ca acest subiect să fie abordat pe parcursul vizitei. Liderul rus a semnalat că ar fi dispus să ia în calcul încetarea conflictului, pornind însă de la „realitățile geopolitice predominante”.

„Rusia este deschisă la o soluționare politico-diplomatică a crizei ucrainene. Cu toate acestea, în aprilie 2022, discuțiile de pace nu au fost în niciun caz încheiate de noi. Viitorul procesului de pace depinde numai de disponibilitatea pentru o conversație serioasă, ținând cont de realitățile geopolitice predominante”, se spune într-o declarație a lui Putin prezentată pe site-ul Kremlinului.

La Moscova, cei doi șefi de stat urmează să semneze „documente importante” menite să „aprofundeze relațiile” și să consolideze cooperarea economică între țările lor, după cum a relatat presa de stat rusă.

Putin a fost în Crimeea și la Mariupol înainte de vizita lui Xi Jinping

Institutul american pentru Studiul Războiului a estimat că întâlnirea dintre Putin și Xi va semăna cu cea de la începutul lunii, când liderul de la Beijing s-a întâlnit cu omologul belarus, Aleksandr Lukaşenko.

Cei doi au semnat atunci un pachet de 16 acorduri care ar putea facilita evitarea sancțiunilor occidentale, prin canalizarea bunurilor chinezești prin Belarus.

Înaintea vizitei lui Xi Jinping, Putin a mers în Mariupol, orașul ucrainean devenit simbol pentru rezistența sa în fața invadatorilor ruși, dar și pentru distrugerile provocate de armata rusă.

Propaganda Kremlinului a prezentat imagini cu președintele rus care vorbește cu oamenii pe stradă și chiar urcă în apartamentul unuia dintre ei.

Liderul de la Kremlin s-a dus la Mariupol cu elicopterul, dar a făcut și un tur al orașului într-un automobil de fabricație japoneză, conducând chiar el.

Putin – care a fost o perioadă șofer de taxi în Sankt Petersburg, înainte de a-și găsi drumul în politică – s-a mai așezat la volan atunci când a vizitat podul de peste strâmtoarea Kerci, reparat după atentatul cu mașină capcană din octombrie, atribuit ucrainenilor.

Foto: Xi Jinping și Vladimir Putin într-o întâlnire la Moscova în 2019

Sursa: www.antena3.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri