8.9 C
București
duminică, 27 noiembrie 2022

Prețul petrolului scade după datele economice dezamăgitoare din China

Publicat pe


Prețul petrolului a scăzut puternic luni, după ce datele privind consumul și producția industrială din China au generat temeri că cel mai mare importator de țiței din lume va înregistra o încetinire a consumului, potrivit Le Figaro.

La ora 09:20 GMT, barilul de petrol Brent din Marea Nordului cu livrare în octombrie era în scădere cu 3,26%, la 94,94 dolari. Cotația americană West Texas Intermediate (WTI) pentru livrare în septembrie a scăzut cu 3,63%, la 88,65 dolari.

În iulie, vânzările cu amănuntul și producția industrială din China au încetinit în mod neașteptat, în condițiile în care o revenire a Covid-19 și o criză imobiliară au afectat puternic activitatea.

Slăbiciunea economiei chineze „cântărește asupra petrolului și există puține șanse de revenire pe termen scurt”, a declarat Bjarne Schieldrop, analist la SEB. El consideră că este „destul de clar că cererea slabă din China explică scăderea prețurilor petrolului din iunie”.

Prețurile au scăzut cu peste 20% de la începutul lunii iunie.

Piețele urmăresc, de asemenea, negocierile privind acordul nuclear iranian, care ar putea duce la încetarea sancțiunilor pentru acest membru cheie al Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol (Opec). Obstacolele rămân, iar Iranul caută „asigurări” în anumite puncte, potrivit unui diplomat citat de agenția oficială Irna.

„Atâta timp cât nu se semnează un acord, nimic nu ar trebui să fie luat ca sigur”, a avertizat Craig Erlam, analist olandez, care prevede că presiunea asupra prețului petrolului se va intensifica dacă negocierile vor reuși.

După ce au crescut la începutul anului, pe măsură ce cererea a crescut odată cu sfârșitul carantinelor și începutul invaziei Rusiei în Ucraina, prețurile au scăzut cu peste 20% de la începutul lunii iunie. Creșterea prețurilor de la începutul anului a permis gigantului petrolier saudit Aramco să înregistreze un profit record de 48,4 miliarde de dolari în al doilea trimestru.Sursa: economedia.ro

- Reclama -

Mai multe stiri

Ultimele Stiri