6.8 C
București
vineri, 31 martie 2023

Prigojin anunță că Wagner vrea să recruteze aproximativ 30.000 de noi luptători. Tot atâția ar fi dezertați ori au murit, conform ucrainenilor

Publicat pe


Sambata, 18 Martie 2023, ora 18:01

685 citiri

Fondatorul grupării de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin FOTO Twitter / Nexta

Grupul de mercenari Wagner din Rusia a anunțat prin vocea fondatorului său, Evgheni Prigojin, că vrea să recruteze aproximativ 30.000 de noi luptători până la jumătatea lunii mai, conform Reuters.

Prigojin a explicat într-un mesaj audio pe Telegram că centrele de recrutare Wagner, despre care a spus săptămâna trecută au fost deschise în 42 de oraşe ruseşti, angajează în medie 500-800 de persoane pe zi.

El nu a oferit nicio dovadă care să susţină cifrele, pe care Reuters nu le-a putut verifica în mod independent.

Oamenii lui Prigojin au suferit pierderi grele în timp ce conduceau eforturile Rusiei de a captura oraşul ucrainean Bahmut, care a rezistat încă din vara trecută în cea mai lungă şi sângeroasă bătălie a războiului de un an.

Potrivit unei evaluări realizate de către Statele Unite în ianuarie, Wagner avea aproximativ 50.000 de luptători în Ucraina, inclusiv 40.000 de condamnaţi pe care Prigojin i-a recrutat din închisorile ruseşti. Acestora din urmă li s-a promis grațiere dacă supravieţuiesc şase luni.

Oficialii ucraineni au susținut că aproximativ 30.000 dintre luptătorii Wagner au dezertat sau au fost ucişi sau răniţi, o cifră care nu a putut fi verificată în mod independent.

Prigojin a spus că recrutarea merge mai bine decât se aşteptase şi că cei care se înscriu sunt într-o formă fizică mai bună decât condamnaţii pe care i-a preluat înainte.

”Până la jumătatea lunii mai, intenţionăm să creştem numărul de luptători din unităţile noastre cu aproximativ 30.000”, a spus el.

Prigojin a desfăşurat o campanie activă de relaţii publice, de luni de zile, pentru a promova rolul Wagner în ofensiva Rusiei, plângându-se deseori că cei mai buni membri ai armatei nu reuşesc să acorde grupului său suficient credit şi chiar afirmând că au lăsat grupul fără muniţie, o afirmaţie infirmată de armata rusă.

Sursa: ziare.com

Mai multe stiri

Ultimele Stiri