17.7 C
București
duminică, 2 octombrie 2022

Producătorul de țigări BAT va părăsi Rusia

Publicat pe


Producătorul de țigări Camel și Lucky Strike, British American Tobacco, a anunțat vineri că va părăsi Rusia și, ca urmare, va reduce estimările pentru anul fiscal 2022, scrie Reuters.

Companiile occidentale s-au retras în masă din Rusia, deoarece Statele Unite, Uniunea Europeană și Marea Britanie au impus sancțiuni menite să limiteze accesul Moscovei la finanțare.

Ca răspuns, o comisie guvernamentală din Rusia a aprobat săptămâna aceasta primul pas către naționalizarea activelor firmelor străine care părăsesc țara.

Ieșirea din afacere sau oprirea vânzării sau producției ar fi considerat un faliment criminal de Rusia și ar putea impune acțiuni penale asupra managementului local, a declarat directorul executiv al BAT, Kingsley Wheaton, pentru Reuters într-un interviu.

„Nu există nicio posibilitate, în mod conștient, să ne expunem oamenii la repercusiuni criminale”.

Compania are aproximativ 2.500 de angajați în Rusia, iar Wheaton a spus că va continua să le plătească salariile până când își va transfera afacerile în țară către o altă entitate.

El a spus că potențialele părți care ar putea fi interesate includ distribuitorul său rus de 30 de ani, pe care a refuzat să-l numească.

În 2021, Ucraina și Rusia au reprezentat 3% dintre venituri și o proporție puțin mai mică din profitul ajustat din operațiuni.

Compania reprezintă puțin sub un sfert din piața tutunului din Rusia.

Ieșirea l-a determinat pe producătorul de țigări să reducă perspectivele anuale de creștere a veniturilor la 2%-4% de la 3%-5% anunțate luna trecută.

Acum, se așteaptă, de asemenea, o creștere la mijlocul unei cifre unice pentru câștigul pe acțiune ajustat în 2022, pe o bază de valută constantă, în scădere față de previziunile anterioare cu o cifră unică ridicată.

Decizia de a părăsi Rusia vine la două zile după ce compania a declarat că și-a suspendat toate investițiile de capital planificate în țară. Declarând că „contextul este extrem de complex, excepțional de rapid și volatil” după ce și-a analizat prezența în Rusia, BAT a anunțat că a început procesul de transfer rapid a afacerii din Rusia „în deplină conformitate cu legile internaționale și locale”.Sursa: economedia.ro

- Reclama -

Mai multe stiri

Ultimele Stiri