13.7 C
București
luni, 3 octombrie 2022

Protecția Consumatorului a închis patru restaurante în Arad

Publicat pe


Fără protecţie în faţa comercianţilor de orice fel. Aceştia sunt consumatorii români. Uneori însă, când cei călcaţi în picioare se decid să protesteze şi să ceară instituţiilor abilitate să le fie respectate drepturile, lucrurile se mişcă chiar şi la noi.

În urma unui comunicat venit de la Protecţia Consumatorului aflăm de pildă că „în urma unei sesizări primită online, Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor Arad a desfășurat în perioada 18-22.08.2022, o acțiune de control privind respectarea prevederilor legale din domeniul protecției consumatorilor, la prestarea serviciilor de alimentație publică, la o parte din restaurantele și locațiile în aer liber și ștrandul din Municipiul Arad precum: Hotelul Gio, Restaurant Bottega, Restaurant Transilvania, Restaurantele Ratio, Terasa La Ciupercă, Restaurant Sanibel, Restaurant Vilas, Pizzeria – Terasa din incinta Ștrandului Neptun”.

Și tot de aici aflăm că sunt mari probleme pe la restaurantele din Arad: „Comisarii CJPC Arad au aplicat, în urma controlului, amenzi contravenționale în valoare totala de 35.000 lei, cărora li s-au adăugat și măsuri complementare: oprirea temporară a prestării serviciilor pană la remedierea deficiențelor constatate pentru 4 unități de lucru, oprirea definitivă de la comercializare pentru produse și materii prime expirate în cantitate de 32 kg, în valoare de 1.000 lei”. Abaterile au curs, însă, în spațiile destinate alimentației publice: „folosirea unor produse alimentare fară elemente de identificare și caracterizare, precum și fără data limită de consum, utilizarea unor produse alimentare cu data limită de consum depășită, nerespectarea condițiilor de temperatură pentru păstrarea unor preparate, lipsă grafic schimb ulei, lipsă grafic de temperatură la agregatele frigorifice, agregate frigorifice cu pete de rugină în interior, gheaţă în exces în agregatele frigorifice, în spațiile de depozitare nu se păstrează vecinătățile la materiile prime, semi – preparate și produs finit, recipiente cu resturi alimentare din bucătărie fără capac, paviment ce nu poate fi igienizat corespunzător, lipsă mențiunilor privitoare la ingredientele care pot cauza alergii s-au intoleranțe, în lista meniu a restaurantului”.

Nu ştim, ce-i drept, să vă spunem care unităţi de alimentaţie publică au fost închise pentru că cei de la Protecţia Consumatorului nu au dat numele acestora, cu toate că ele au pus, evident, în pericol sănătatea consumatorilor. Dacă ar fi să ne luăm doar după datele din comunicat am putea spune că situaţia e gravă la Arad unde, din cele probabil 7 restaurante controlate, patru nu mai pot presta servicii, după vizita inspectorilor.

Reţinem, ce-i drept, din trecut, că indicarea numelui acestora ar putea fi atacată în instanţă de către cei vizaţi, stabilirea clară a vinei lor poate fi contestată, ba chiar anulată, iar greşeala va fi pusă în sarcina inspectorilor CJPC. Ca atare, numele unităţii este ţinut la secret, pe lege sau, mai degrabă, de frica ei. Numai că, astfel, protecţia consumatorilor rămâne şi ea o chestiune îndoielnică. Aceştia nu vor știi exact unde au fost identificate neregulile, când se vor îndrepta şi dacă ar fi cazul să nu mai calce pe acolo o vreme. În cazul în care vom primi mai multe informaţii legate de comercianții prinși în flagrant, vom reveni cu detalii.

În comunicatul CJPC Arad se mai arată că „toate unitățile de alimentație publică de pe raza municipiului și județului Arad rămân, în continuare, sub atenta supraveghere, acțiunea fiind în curs de desfăşurare”. O atenţionare care ar trebui să-i pună în gardă, pe gânduri, dar mai ales la treabă pe ceilalţi comercianţi.

 

Sursa: www.aradon.ro

- Reclama -

Mai multe stiri

Ultimele Stiri