Se anunță proteste, joi, în Capitală. Sindicaliștii au de gând să iasă în stradă pentru a-și manifesta nemulțumirile la adresa măsurilor anunțate de Guvern.
Un protest va avea loc la Ministerul Finanțelor, condus de Marcel Bolos, iar altul sub geamurile ministrei Muncii, Simona Bucura Oprescu, de unde sindicaliștii vor porni în marș spre Palatul Victoria, sediul Guvernului.
Sindicaliști: Protest contra „măsurilor de austeritate abuzive”
Mai multe federaţii sindicale afiliate la Blocul Naţional Sindical vor protesta, joi, în faţa Ministerului Finanţelor, faţă de măsurile anunţate de Guvern. Conform estimărilor sindicaliștilor, sunt aşteptate să participe cel putin 1.500 de persoane la acest miting. Un alt protest, al membrilor Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual, va avea loc la Ministerul Muncii, de unde participanţii vor pleca în marş spre Guvern.
„Federaţia PUBLISIND afiliată la Blocul Naţional Sindical declanşează acţiuni de protest contra măsurilor de austeritate care includ tăieri de salarii şi de posturi, disponibilizări, creşterea taxelor, suspendarea unor drepturi, radieri de funcţii, distrugerea deliberată, inexplicabilă a instituţiilor statului şi chiar vulnerabilizarea structurilor de forţă ale României în plin război la graniţe. Prima acţiune organizată de PUBLISIND – Miting la Ministerul Finanţelor joi, 21.09.2023, începând cu ora 11,00. Estimăm minim 1.500 de participanţi la acţiune, care vor protesta contra măsurilor de austeritate abuzive ce vor intra în vigoare pe baza unui proces nedemocratic, lipsit de transparenţă şi care demonstrează evitarea dialogului şi a partenerilor sociali, denumit „Angajarea răspunderii Guvernului””, au anunțat sindicaliştii, într-un comunicat de presă.
Potrivit acestora, alături de PUBLISIND se vor afla joi în stradă şi alte organizaţii sindicale din Blocul Naţional Sindical, „având în vedere faptul că măsurile de austeritate afectează un spectru larg de domenii şi categorii de salariaţi, nu numai din sistemul public”.
„Pentru anul 2023 legea-cadru privind salarizarea prevede calculul salariilor prin multiplicarea coeficienţilor de ierarhizare cu salariul minim însă guvernele de coaliţie din ultimii ani au blocat sistematic legea pentru ca în 2023 să îşi angajeze răspunderea pe tăieri şi nu pe respectarea şi aplicarea legii”, susțin sindicaliştii.
Aceștia au listat și efectele „măsurilor de austeritate”. Sunt șapte la număr:
Radierea unor funcţii/posturi din instituţii publice care oricum au deficit de personal cronic
Disponibilizări din instituţiile publice dezintegrate prin comasare/desfiinţare
Tăierea sporurilor pentru ore suplimentare şi ore lucrate în zilele de repaus şi sărbători legale
Tăierea voucherelor de vacanţă
Tăieri de sporuri pentru condiţii de muncă, fără ameliorarea condiţiilor
Tăieri de cuantumuri la…