23.5 C
București
sâmbătă, 13 august 2022

Putin profită de popularitatea sportivilor ruşi pentru a-şi îmbunătăţi imaginea în țară, susțin mai mulți experți

Publicat peSportivii joacă un rol cheie în imaginea internă a preşedintelui rus Vladimir Putin, iar el profită de popularitatea lor, afirmă analiști politici și sociologi, citaţi de DPA.

Mai mulţi sportivi ruşi, printre care înotătorul Evgheni Rîlov şi patinatoarea Victoria Siniţina, au apărut recent la un spectacol de propagandă organizat de Putin la Moscova pentru a celebra anexarea peninsulei ucrainene Crimeea în 2014.

Evenimentul a avut de asemenea ca scop legitimarea actualului război dus de Rusia în Ucraina.

„Pentru oamenii din afară, dar, mult mai important, pentru propriul popor, succesele din sport par să dovedească eficienţa sau chiar superioritatea unui stat şi, prin urmare, ale liderului său”, afirmă analistul politic Tim Muller-Schoell de la Universitatea Germană de Sport din Koln.

Avantajele sportivilor sunt „popularitatea, imaginea pozitivă şi tendinţa lor de a fi dependenţi”, subliniază Muller-Schoell.

„Popularitatea şi imaginea sunt exact calităţile care sunt transferate către Vladimir Putin în cazurile care îi sunt favorabile. Dependenţa reduce riscul de critică”, adaugă el.

Există o mai mare posibilitate acum ca mulţi atleţi ruşi să fie mai strâns legaţi de stat, în contextul în care sponsorii au luat distanţă în mare parte de la invazia Rusiei din Ucraina şi după reacţia internaţională la aceasta.

„Sportivii sunt deseori ‘de-ai noştri’ şi reprezintă ţara”, spune şi sociologul specializat în sport, Jan Haut, de la Universitatea din Wuppertal, notează Agerpres. „Apariţia politicienilor alături de sportivi este întotdeauna un mijloc de a pune în scenă o apropiere de popor”, explică el.

Editor : A.A.Sursa: www.digi24.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri