17.9 C
București
luni, 3 octombrie 2022

Putin pune sub semnul întrebării viitorul statalității Ucrainei

Publicat peIritată de lentoarea neașteptată a ofensivei sale, armata rusă a intensificat în acest weekend bombardarea marilor orașe ucrainene. Rușii nu au ținut cont nici de înțelegerea de încetare temporară a focului pentru evacuarea civililor din Mariupol oraş-port strategic situat în regiunea Doneţk, nivelat de rachetele separatiștilor proruși și ale trupelor trimise de Moscova.

Primarul din Mariupol, Vadim Boichenko, a precizat pentru AP că mii de oameni se adunaseră pentru a ieși în siguranță din orașul de 430.000 de locuitori, sâmbătă, atunci când au început bombardamentele, iar evacuarea a fost oprită. Mai târziu în cursul zilei, el a declarat că atacul a continuat să se intensifice.

„Orașul se află într-o situație de asediu foarte, foarte dificilă”, a spus Boichenko pentru televiziunea ucraineană. „Bombardarea neîncetată a blocurilor rezidențiale este în curs de desfășurare, avioanele au aruncat bombe asupra zonelor rezidențiale. Ocupanții ruși folosesc artilerie grea, inclusiv lansatoare multiple de rachete «Grad»”, a afirmat el.

De altfel, în ultimele două zile, Rusia a făcut progrese semnificative în sud, încercând să taie accesul Ucrainei la mare. Capturarea orașului Mariupol ar permite Rusiei să stabilească un coridor terestru către Crimeea, pe care a anexat-o în 2014.

Bombe de 500 de kilograme

La fel cum s-a întâmplat în ultimele zile, atacurile armatei ruse au vizat și aglomerările urbane. Șeful regiunii Cernihiv a declarat că Rusia a lansat bombe puternice asupra zonelor rezidențiale din orașul cu același nume, care are o populație de 290.000 de locuitori. Viaceslav Chaus a postat online o fotografie a ceea ce a spus că este o bombă FAB-500 nedetonată, de 500 de kilograme. „De obicei, această armă este folosită împotriva instalațiilor militar-industriale și a structurilor fortificate”, a spus el.

Într-un discurs adresat ucrainenilor și președintele Volodimir Zelenski a menționat „bombele de 500 de kilograme, care au fost lansate pe casele ucrainenilor”. „Uitați-vă la Borodianka, la școlile distruse, la grădinițele aruncate în aer. La Catedrala Adormirii Maicii Domnului din Harkov, care a fost avariată. Priviți ce a făcut Rusia!”, a mai spus Zelenski.

Acesta a adăugat că, deși rușii au încercuit Harkov, Mikolaiv, Cernihiv și Sumi, forțele ucrainene au reușit să mențină controlul asupra orașelor-cheie din centrul și sud-estul Ucrainei. El a mai avertizat că rușii se pregătesc să bombardeze Odesa.

Kremlinul aruncă amenințări

Între timp, Putin a continuat să arunce vina pentru război direct pe liderii ucraineni și a criticat rezistența acestora la invazie. „Dacă vor continua să facă ceea ce fac, ei pun sub semnul întrebării viitorul statalității ucrainene!”, a tunat el. „Și, dacă asta se va întâmpla, ei vor avea acest lucru pe conștiința lor în întregime!”, a mai spus Putin.

El a atacat, de asemenea, sancțiunile occidentale care au paralizat economia Rusiei. „Aceste sancțiuni sunt asemănătoare cu declararea războiului”, a spus el, sâmbătă, la o întâlnire cu angajații de la „Aeroflot”.

Le provocăm ocupanților pierderi pe care nu și le-ar fi putut imagina în cel mai mare coșmar al lor!

Volodimir Zelenski

Sursa: jurnalul.ro

- Reclama -

Mai multe stiri

Ultimele Stiri