30 C
București
duminică, 3 iulie 2022

Putin și-a pierdut jumătate din popularitate în Bulgaria / Mai multe figuri publice proeminente cer schimbarea Zilei Naționale

Publicat pe


În primele patru zile de ostilități împotriva Ucrainei, președintele rus Vladimir Putin, care s-a bucurat de un rating pozitiv în Bulgaria ani de zile, și-a pierdut mai mult de jumătate din încrederea populației, anunță Radio Svoboda din Ucraina.

Dacă în perioada 2020-2022, 58% dintre bulgari i-au dat o apreciere pozitivă și doar 20% negativă, acum situația se schimbă radical: opiniile pozitive s-au redus aproape la jumătate la 32%, în timp ce opiniile negative au crescut la 48%, potrivit celui mai recent sondaj Alpha Research.

Pe de altă parte, solidaritatea fără precedent a țărilor europene în sancțiuni comune împotriva Rusiei și asistență acordată Ucrainei este apreciată ca fiind o politică corectă de 63% dintre cetățenii bulgari. 32% au opinia contrară.

În plus, în societatea bulgară are loc o discuție publică foarte apăsată legată de relațiile cu Rusia. Atanas Atanasov, lider al partidului de guvernământ Bulgaria Democrată, a scris pe Facebook că „este necesar să se desfășoare o operațiune la scară largă de neutralizare a agenților ruși care operează sub diferite acoperiri în toate sferele vieții socio-politice a țării.

Influentul publicist Dimitar Popov scrie că premierul țării ar trebui să ceară o anchetă urgentă asupra activităților „trolilor” ruși în Bulgaria: sunt cunoscuți, oamenii care îi conduc sunt cunoscuți, se știe de unde fac rost de bani pentru dezinformarea care inundă rețelele sociale. „Este nevoie doar de voința guvernului de a-i aduce sub controlul deplin al statului”.

În ajunul sărbătorii naționale a Bulgariei celebrată pe 3 martie – Ziua Eliberării Bulgariei de sub jugul otoman, cu ajutorul Rusiei în sec. 19, – figuri celebre ale științei și culturii au cerut boicotarea acesteia. Politologul Evgheni Dainov: „În acest război, toată lumea este ținta lui Putin. Pentru a supraviețui, trebuie să îi rezistăm. Coloana a cincea rusă și agenții de influență trebuie neutralizați”. Profesor de antropologie culturală Ivaylo Dichev: „3 martie nu poate fi sărbătoare națională la noi! Și acum este momentul să mutăm monumentele Armatei Sovietice la muzeu”. (sursa foto: Mikhail Klimentiev / RIA Novosti / AFP)Sursa: www.g4media.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri