33.6 C
București
duminică, 3 iulie 2022

Rafila: Ministerul Sănătăţii a propus Guvernului măsuri de relaxare în perioada imediat următoare. Ce restricții vor dispărea

Publicat peMinisterul Sănătăţii a propus Guvernului măsuri de relaxare în perioada imediat următoare, după ce s-a înregistrat o scădere constantă a tuturor indicatorilor privind pandemia de COVID-19, a anunţat marți ministrul Alexandru Rafila.

„Remarcaţi scăderea constantă la nivelul tuturor indicatorilor. Evoluţia ratei de pozitivitate este în jur de 15% din totalul testelor care se efectuează zilnic. Un trend descendent al numărului de decese. Există o anumită întârziere faţă de scăderea numărului de cazuri ale persoanelor internate la ATI. Totuşi, trendul acesta descrescător ne-a făcut să propunem Guvernului şi Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă adoptarea unor măsuri de relaxare în perioada imediat următoare”, a declarat Rafila.

Ministrul Alexandru Rafila a afirmat că ”având în vedere că am atins deja parametrul la care făceam referinţă, 50%din paturile de la terapie intensivă sunt libere şi Ministerul Sănătăţii a propus Guvernului României o serie de măsuri de relaxare în perioada imediat următoare”, potrivit News.

Vom ajunge la sub 1.000 de cazuri pe zi

Rafila a arătat că se înregistrează o scădere constantă, la nivelul tuturor indicatorilor, evoluţia ratei de pozitivitate care a ajuns la 15% din totalull testelor precum şi un trand descendent al deceselor şi al persoanelor internate la ATI.

”Acest trend care a dus la o cifră de sub 50% ne-a făcut să propunem Guvernului României şi CNCSU adoptarea unui set de măsuri, pentru perioada imediat următoare”, a spus ministrul.

”Estimăm ca într-o săptămână sau dlouă să ajungem sub 1.000 de cazuri pe zi”, a mai arătat ministrul.

Alexandru Rafila a prezentat şi măsurile de relaxare propuse a intra în vigoare:

1. Accesul fără certificat electornic COVID în centrele comerciale, în instiutţiile publice, pensiuni şi restaurante

2. Creşterea limitei, de la 30% la 50% a capacităţii maxime a spaţiului, fără restricţii de interval orar, pentru competiţii sportive, activităţile din cadrul cinematografelor, instituţiilor de spectacole, concerte în aer liber, conferinţe, workshop-uri, săli de sport şi piscine

3. Se permite organizarea evenimentelor private, cu participarea a maximum 200 de persoane.

4. Masca nu se va mai utiliza în mediul exterior, însă purtarea măştii rămâne obligatorie în spaţiile publice închise şi este recomandată în spaţiile deschise aglomerate.

Ce măsuri au fost păstrate

1. Posibilitatea izolării şi carabtinării persoanelor care sosesc din ţări cu risc epidemiologic ridicat

2. Menţinerea testării săptămânale a personalului de îngrijire şi de asistenţă, a personalului de specialitate şi auxiliar din centrele de îngrijire a persoanelor vârstnice

3. Menţinerea măsurilor de dezinfecţie şi igienă în mijloacele de transport public

”Noi ne menţinem poziţia, că ar trebui, cel puţin o anumită perioadă, până vedem ce se întâmplă activităţile să rămână închise în baruri, cluburi şi discoteci, unde în mod evident interacţiunile sunt mult mai frecvente şi oamenii au alt tip de comportament”, a mai spus Rafila.

Ministrul Sănătăţii a mai arătat că se păstrează şi recomandarea de telemuncă şi utilizarea programului de muncă decalat în instituţiile publice centrale şi locale.Sursa: stirileprotv.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri