25.9 C
București
miercuri, 10 august 2022

Ramzan Kadârov s-a dus la Mariupol, în ziua în care Putin l-a făcut general-locotenent. „A mers pentru a ridica moralul luptătorilor”

Publicat peLuni, 28 Martie 2022, ora 21:04

1511 citiri

Presa rusă a anunţat luni, 28 martie, că liderul autoritar cecen Ramzan Kadârov, apropiat al lui Vladimir Putin, s-a deplasat la Mariupol pentru a-şi încuraja trupele care iau parte la asaltul asupra acestui important oraş-port din sud-estul Ucrainei, relatează France Presse.

„Liderul cecen Ramzan Kadârov se află la Mariupol pentru a ridica moralul luptătorilor noştri”, a declarat Ahmed Dudaev, unul dintre cei mai apropiaţi colaboratori ai lui Kadârov, citat de agenţia rusă de presă RIA Novosti.

RIA Novosti a publicat o fotografie în care poate fi văzut Kadârov în mijlocul a aproximativ 30 de bărbaţi înarmaţi, precizând că a fost făcută la Mariupol.

Televiziunea rusă a publicat de asemenea imagini ce arată o întâlnire între Kadârov şi un bărbat prezentat ca un general rus, Andrei Mordvişcev, pe care armata ucraineană pretinde că l-a ucis.

AFP nu a putut verifica în mod independent aceste afirmaţii.

Forţele ruse, care conduc din 24 februarie o ofensivă militară în Ucraina, încearcă de câteva săptămâni să pună mâna pe Mariupol, un oraş strategic unde situaţia umanitară este catastrofală.

Kadârov, care conduce cu mâna de fier republica rusă Cecenia, a susţinut săptămâna trecută că forţele sale au ocupat primăria din Mariupol, înainte de a indica că de fapt era o altă clădire oficială situată la marginea oraşului.

La mijlocul lunii martie, Kadârov a anunţat că o mie de „voluntari” ceceni au plecat în Ucraina pentru a lupta.

Fidel preşedintelui rus Vladimir Putin, Kadârov, în vârstă de 45 de ani, dispune de o miliţie la ordinele sale. Forţele aflate sub controlul său sunt acuzate de numeroase abuzuri în Cecenia.

Agenția rusă de presă RIA Novosti a anunțat luni, 28 martie, că Putin a semnat un decret pentru înaintarea lui Kadârov la gradul de general-locotenent al forțelor armate interne.

Anunțul în Rusia a fost făcut de Magomed Daudov, președintele parlamentului cecen. Motivația pentru ridicarea în grad ar fi că liderul cecen Kadârov ar fi „un exemplu de altruism și dăruire pentru Patria Mamă”.

Sursa: ziare.com

Mai multe stiri

Ultimele Stiri