30 C
București
duminică, 3 iulie 2022

RĂZBOI Biden îl sancționează pe Putin cu benzină rusească în mașinile americane

Publicat pe


Invazia Ucrainei de către Rusia a declanșat sancțiuni economice severe și condamnări la fel de severe din partea SUA și a aliaților săi.

Prețurile petrolului au crescut din cauza îngrijorărilor legate de întreruperile aprovizionării globale, din care opt procente provin din exporturile rusești, ceea ce a determinat comercianții să caute surse alternative pe o piață deja strânsă.

209.000 de barili pe zi de țiței de la dușmanul Putin

Creșterea prețurilor este o preocupare specială pentru SUA, cel mai mare consumator de petrol din lume, unde inflația este deja la un nivel maxim de patru decenii.

În 2021, SUA au importat în medie 209.000 de barili pe zi de țiței și 500.000 barili pe zi alte produse petroliere din Rusia, potrivit asociației comerciale American Fuel and Petrochemical Manufacturers (AFPM), scrie Al Jazeera.

Aceasta a reprezentat trei procente din importurile de țiței din SUA și 1% din totalul țițeiului procesat de rafinăriile din SUA. În schimb, SUA au importat 61% din țițeiul său din Canada, 10% din Mexic și 6% din Arabia Saudită în același an.

Alba-neagra Casei Albe

Puțin sau mult, continuarea importului de petrol din Rusia este cu 180 de grade față de ceea ce declară președintele Joe Biden, care a promis să izoleze Rusia în urma invaziei din Ucraina.

Și care a dat asigurări, miercuri, că „nimic nu este exclus” cu privire la interzicerea importurilor de petrol rusesc, dar Casa Albă a avertizat în același timp „asupra riscurilor legate de o astfel de decizie”.

„Nu îl putem opri pe Putin cu benzină rusească în mașinile noastre”, a spus senatorul democrat Ed Markey, care a introdus deja un proiect de lege „pentru a interzice importul de produse petroliere rusești în Statele Unite”. Conservatorii cer și ei măsuri împotriva hidrocarburilor, cea mai esențială resursă a economiei ruse, și cer o creștere a producției americane.

Ambiguitatea Casei Albe nu este o noutate. Încă din vremea Războiului Rece, interesele SUA au zburat mult peste divergențele cu URSS. Chiar la propriu, în cazul unei arme strategice: avionul super-rapid SR-71 Blackbird. Pentru a construit acest avion, SUA avea nevoie de titan, iar URSS era cel mai mare exportator.

Operațiuni clandestine, sub paravan, evident cu acordul ambelor părți, au făcut posibilă aducerea acestui prețios material pentru constructorul american Lockheed.

Lobby pentru uraniul rusesc

Ambiguitatea Casei Albe se reflectă și în cazul altui produs rusesc, la fel de strategic ca țițeiul: uraniul. Pentru care sectorul nuclear american face presiuni la Casa Albă ca importurile din Rusia să continue. Are și de ce: uraniul rusesc este cel mai ieftin, argument esential. Iar prețurile la electricitate trebuie menținute scăzute.

Statele Unite depind pe Rusia și pe aliații săi Kazahstan și Uzbekistan pentru aproximativ jumătate din uraniul care alimentează centralele sale nucleare

Așa că sancțiunile Washingtonului scutesc vânzările de uraniu și tranzacțiile financiare aferente. Așa cum scutesc și petrolul rusesc. De unde și lobby-ul pentru ca uraniul să nu fie prins în viitoarele sancțiuni legate de energie, mai ales pe măsură ce apelurile se intensifică pentru a sancționa vânzările de țiței rusești.

În prezent, în SUA nu există producție sau procesare de uraniu.

Economiile sărace, primii perdanți

Dincolo de scenarii simpliste, în alb și negru, există componenta repercusiunilor asupra statului țintă, în cazul de față Rusia, sau asupra componentelor acestuia, și ricoșarea acestora asupra economiei tuturor țărilor, perdanții fiind evident economiile sărace. Cărora Occidentul le cere să facă front comun cu Bruxelles și SUA, să împartă împreună greul. Nu și banii, după cum se vede.

În privința Rusiei, Vladimir Putin poate și va folosi sancțiunile pentru a desemna un inamic extern, ceea ce îi permite să unească populația în jurul puterii, să hrănească sindromul „cetății asediate”

Rusia a prezentat direct tema suveranității și independenței în politica externă. Pentru Kremlin, ar însemna să cedeze presiunii externe și să meargă împotriva propriei politicii. Este aproape un fel de postură filosofică: „este o presiune, deci vom face invers, sau cel puțin nu ne vom schimba poziția”.

Nici Occidentul nu și-a schimbat poziția, Rusia trecând la Planul B: amenințarea cu arma nucleară.

De ce Biden merge ca pe ouă

Despre cum ar fi afectată SUA de restricțiile asupra exporturilor rusești de petrol, două scenarii potențiale sunt de luat în considerare, potrivit analiștilor

„Primul este cu aprovizionarea cu petrol, iar răspunsul scurt este că nu ar afecta atât de mult SUA”, a declarat Adam Pankratz, profesor la Sauder School of Business de la Universitatea din Columbia Britanică. „Dacă devine cu adevărat drastic, SUA au o rezervă strategică de petrol”, a spus el.

Cu toate acestea, potrivit lui Pankratz, există și un efect economic mai larg de luat în considerare.

„Dacă SUA ar înceta să mai importe petrol rusesc, asta ar însemna că, probabil, multe alte țări nu ar mai importa petrol rusesc, iar asta ar face o piață a petrolului foarte strânsă, iar asta ar duce la creșterea prețului petrolului și, la rândul său, la creșterea inflației, care, la rândul ei, poate afecta economia SUA”, a spus Pankratz.

În timp ce sancțiunile împotriva Rusiei nu au vizat în mod specific aprovizionarea sa energetică, măsurile acoperă băncile și instituțiile financiare, ceea ce împiedică indirect capacitatea țării de a exporta petrol și alți combustibili.

Miercuri, prețurile țițeiului au crescut la peste 110 de dolari pebaril, reprezentând o provocare pentru guvernele care încearcă să limiteze creșterea inflației.

Inflația din SUA a crescut cu o rată anuală de 7,5% în ianuarie, potrivit Bureau of Labor Statics, cel mai rapid ritm din iulie 1982. Acest lucru se traduce printr-o creștere de 276 USD a cheltuielilor lunare pentru gospodăria medie americană, potrivit unui studiu recent al Moody’s Analytics.

Războiul din Ucraina nu va face decât să înrăutățească situația. Creșterea prețurilor a dat deja o lovitură cotelor de aprobare ale președintelui american Joe Biden, care se află în stare de blocaj după ce au scăzut la un minim record de 33% în ianuarie. Creșteri suplimentare ale inflației ar slăbi și mai mult poziția președintelui înaintea alegerilor cruciale de la jumătatea mandatului din noiembrie.

Pankratz a spus că creșterea inflației ar putea avea consecințe politice „enorme”.

 

Sursa: www.national.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri