25.5 C
București
miercuri, 6 iulie 2022

RĂZBOI ÎN UCRAINA. Berlinul amână livrările de tancuri către Ucraina. Scholz: „Ar fi o greșeală gravă ca Germania să-și asume un rol special”

Publicat pe


Cancelarul german Olaf Scholz amână o decizie finală cu privire la acordarea Ucrainei de tancuri de ultimă generație pentru lupta sa împotriva Rusiei, în ciuda presiunilor partenerilor de coaliție, Verzii și Partidul Liber Democrat (FDP), potrivit a patru persoane familiare cu deliberările.

Planul, promovat de vice-cancelarul și ministrul Economiei, Robert Habeck, și ministrul de Externe Annalena Baerbock – ambii membri seniori ai Partidului Verzilor – ar implica aproximativ 100 de tancuri, potrivit Politico.

O decizie în această privință era așteptată inițial săptămâna aceasta. Dar acum este în așteptare odată ce cancelarul social-democrat – spre frustrarea partenerilor săi de coaliție de guvernare – susține că Germania ar trebui mai întâi să ajungă la o poziție comună cu aliații occidentali pe această temă înainte de a livra echipament militar atât de greu, au spus oficialii.

„Punem în mișcare tot ceea ce este corect și rezonabil”, a spus cancelarul Bundestagului miercuri, întrebat despre livrările de tancuri. Cu toate acestea, Scholz a adăugat că este important pentru el să se coordoneze între partenerii UE și NATO pentru a se asigura „că oferim un astfel de sprijin militar în același mod și că nimeni nu se grăbește înainte, inclusiv Germania”. El a adăugat: „Cred că aceasta este tocmai o problemă în care ar fi o greșeală gravă ca Germania să-și asume un rol special și o cale specială”.

Germania refuză să dea Kievului echipamente militare complexe

Anterior, oficialii germani au exclus să livreze la Kiev echipamente militare occidentale mai complexe, cum ar fi tancuri, în ciuda deciziei istorice a Berlinului din februarie de a livra rachete antitanc și de apărare aeriană Ucrainei, motivând că ar dura săptămâni sau luni pentru a antrena soldații ucraineni să le folosească.

Totuși, așa cum se părea că războiul va dura probabil mai mult, oficialii spun că au început să ia în considerare proviziile pe câmpul de luptă pe care Ucraina le-ar putea folosi într-o etapă ulterioară. Rusia se regrupează în prezent, retrage forțele de la Kiev și, probabil, planifică o ofensivă majoră în estul Ucrainei în următoarele săptămâni, potrivit oficialilor occidentali.

Sursa: www.national.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri