29.2 C
București
vineri, 30 septembrie 2022

Război în Ucraina. Bombardamente în Ohtârka, ar fi fost vizată centrala electrică. Zelenski cere embargo economic total contra Rusiei

Publicat peRăzboiul din Ucraina continuă, iar în cursul nopţii de miercuri spre joi au fost bombardamente în Ohtârka. Oficialii locali spun că mai multe case au fost lovite. Un băiat de 13 ani și două femei au murit, alți 5 oameni au fost scoși de sub dărâmături. Tirurile aeriene rusești ar fi vizat centrala electrică a orașului. Ieri, Rusia a bombardat spitalul de copii din Mariupol. 17 persoane – între care femei gravide – au fost rănite. Primarului portului de la Marea Azov susține că, de la începutul războiului, peste 1.300 de oameni au fost uciși în atacuri. Bombardarea maternității din Mariupol este o atrocitate și dovadă că forțele ruse comit un genocid – a acuzat președintele ucrainean, în cel mai recent discurs al său, transmis în cursul nopţii. Pe de altă parte, în Turcia vor avea loc joi cele mai importante negocieri de pace de până acum. Miniștri de externe din Rusia și Ucraina se vor întâlni, după 15 zile de război.

Live Textul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina în a 14-a zi de război poate fi urmărit AICI, din a 13-a zi de război poate fi urmărit AICI, din a 12-a zi de război poate fi urmărit AICI, din a 11-a zi de război poate fi urmărit AICI, cel din a zecea zi de război poate fi urmărit AICI, cel din a noua zi de război poate fi urmarit AICI, cel din a opta zi de război poate fi urmărit AICI, cel din a șaptea zi de război poate fi urmărit AICI, cel din a șasea zi de război poate fi urmărit AICI, din a cincea zi de război poate fi urmărit AICI, din a patra zi de război poate fi urmărit AICI, în a treia zi de război poate fi urmărit AICI, în a doua zi de război AICI, iar derularea evenimentelor începând cu data de 17 februarie poate fi urmărită AICI.

Ministerul Apărării din Ucraina: Avansul trupelor ruse a încetinit

ACTUALIZARE 0RA 8.00. Avansul Rusiei a încetinit, potrivit Ministerului Apărării din Ucraina, scrie BBC.

Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a transmis joi dimineaţă că înaintarea trupelor ruse în anumite zone ale Ucrainei a încetinit, astfel:

Avansul Rusiei în direcția Kiev a fost oprit.

În estul Ucrainei, forțele de apărare continuă să descurajeze ofensiva rusă din Donețk, Slobozhansky și părți din districtele operaționale Tavriya şi apără orașele Harkov și Ohtârka.

În sud, apărarea orașului-port Mariupol continuă.

De asemenea, forțele ucrainene au respins ofensiva rusă în direcțiile orașelor Kryvyi Rih, Mikolaev, Voznesensk și Novovorontsovka (regiunea Herson).

În ultimele două zile, avioane de luptă ucrainene și unități de rachete antiaeriene au distrus patru avioane de atac Su-25 și două elicoptere rusești.

Ritmul ofensivei ruse a încetinit. Pe de altă parte însă, numărul cazurilor de dezertare și jaf a crescut semnificativ, potrivit Ministerului Apărării din Ucraina.

ACTUALIZARE 0RA 7.30. Fondul Monetar Internaţional a aprobat un ajutor de urgenţă de 1,4 miliarde de dolari pentru Ucraina care se confruntă cu „o criză umanitară şi economică foarte gravă” de la invadarea ţării de către armata rusă. Şefa FMI a avertizat că ţara se va confrunta cu o „recesiune profundă” în acest an.

Volodimir Zelenski: Bombardarea maternității din Mariupol, dovada genocidului asupra ucrainenilor

ACTUALIZARE 0RA 7.00. Volodimir Zelenski le-a cerut cetățenilor europeni să facă mai multe presiuni asupra guvernelor lor. Zelenski a spus că ucrainenii au nevoie de mai multe arme și a cerut un embargo economic total împotriva Rusiei.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: Şcoli, spitale distruse. Şcoli, biserici, case distruse. Și toți acei oameni care au fost uciși. Toți acei copii uciși. Bombardarea maternității (din Mariupol, n.red.)este cea din urmă dovadă. Dovada că are loc genocidul ucrainenilor.

Europeni! Nu veți putea spune că nu ați văzut ce s-a întâmplat cu ucrainenii, ce s-a întâmplat cu locuitorii din Mariupol. Ați văzut! Știți! Trebuie să măriți sancțiunile împotriva Rusiei, astfel încât să nu mai aibă nicio șansă să continue acest genocid. Trebuie să faceți presiuni asupra Rusiei pentru a o forța să se așeze la masa negocierilor și să pună capăt acestui război brutal.

Nu am făcut și nu am fi făcut niciodată ceva asemănător, cu aceste crime de război, în niciunul dintre orașele din Donețk – Luhansk sau din orice altă regiune. În oricare dintre orașele de pe Pământ. Pentru că noi suntem oameni. Voi?

ACTUALIZARE 0RA 6.50. Cel puţin 35.000 de civili au fost evacuaţi miercuri din mai multe oraşe ucrainene asediate, a anunţat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Liderul ucrainean a anunţat într-un mesaj video miercuri seară că locuitorii oraşelor Sumî, Enerhodar şi din zone aflate în apropierea capitalei Kiev au fost evacuaţi prin trei coridoare umanitare.

El şi-a exprimat speranţa ca evacuările să continue joi, odată cu deschiderea altor trei coridoare umanitare din oraşele Mariupol, asediat timp de nouă zile, Volnovaha (sud-est) şi Izium (est).

Evacuările au intervenit după ce Moscova şi Kievul au convenit miercuri să deschidă coridoare umanitare, oferind speranţă civililor prinşi în oraşele bombardate.
Peste 5.000 de persoane fuseseră evacuate cu o zi înainte din Sumî, un oraş de 250.000 de locuitori în apropiere de frontiera cu Rusia. Dar evacuările din oraşul-port Mariupol au eşuat în mod repetat în ultimele zile, Kievul şi Moscova acuzându-se pentru aceste eşecuri.

Editor : G.M.Sursa: www.digi24.ro

- Reclama -

Mai multe stiri

Ultimele Stiri