12.7 C
București
marți, 4 octombrie 2022

Război în Ucraina. Forțele ucrainene au eliberat întreaga regiune Kiev / O primă țară UE renunță de tot la gazul rusesc / Premierul Poloniei critică reacția slabă a Europei în fața agresivității Rusiei

Publicat peUPDATE – Sauli Niinisto, președintele Finlandei, a declarat că nu mai consideră necesară organizarea unui referendum pe tema aderări țării sale la NATO deoarece e deja evident că majoritatea cetățenilor vor acest lucru.

Peste 200 de persoane din 17 orașe ale Rusiei au fost arestate, sâmbătă, în timpul protestelor faţă de războiul din Ucraina. La Moscova, într-un parc situat în apropiere de Kremlin, au fost ridicaţi inclusiv oameni care doar stădeau pe bănci.

UPDATE – Hanna Maliar, ministrul adjunct al Apărării din Ucraina, a anunțat că întreaga regiune Kiev a fost eliberată: „Irpin, Bucha, Gostomel și întreaga regiune Kiev – eliberate de invadatori”.

Mateusz Morawiecki, premierul Poloniei, a reproșat atitudinea oficialilor din unele state UE, care vorbesc deja ca și cum relaţiile cu Rusia ar putea reveni la normal. Putin „a dat foc întregii Ucraine, iar Europa încă se mai întreabă dacă este suficient (să stingă focul doar cu) un extinctor. Dacă Europa dă dovadă de slăbiciune, va fi umilită şi va rămâne fără apărare”, a avertizat Morawiecki.

Cadavrele a cel puțin 20 de bărbaţi îmbrăcaţi în civil au fost găsite pe o singură stradă din Bucha, oraș din apropiere de Kiev, recent recucerit de ucraineni de la forțele ruse.

UPDATE – Gitanas Nauseda, președintele Lituaniei, a anunțat că de luna aceasta țara sa nu va mai importa gaze naturale din Rusia. „Dacă noi putem s-o facem, o poate face și restul Europei”, a spus Nauseda.

Oleksii Arestovici, consilier al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a declarat că peste 30 de localități din jurul Kievului au fost eliberate. Zelenski a spus că forțele ruse au lăsat „un dezastru complet” în urma lor: „Sunt case și echipamente minate, chiar și cadavrele oamenilor care au fost uciși. Sunt o mulțime de fire de declanșare, o mulțime de alte pericole”.

Soldații ruși au deschis într-un oraș din Belarus o piață în aer liber în care vând lucrurile furate din casele ucrainenilor.

UPDATE – Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a avertizat pe cei din sudul Ucrainei, din zonele aflate sub controlul rușilor, să nu accepte locurile de muncă oferite de ocupanţi. Aceștia „nu vor putea evita” să răspundă pentru colaboraționism, a insistat el.

De asemenea, Zelenski a transmis un mesaj, în limba rusă, părinţilor tinerilor ruşi care au fost recrutaţi pe 1 aprilie pentru efectuarea serviciului militar.

Mihailo Podoliak, consilier al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a declarat că autorităţile ucrainene nu se aşteaptă la o „afganizare” a războiului şi nici ca acest conflict să devină „de durată şi epuizant” pentru Rusia. Podoliak a vorbit și despre mișcările trupelor rusești pe teritoriul țării sale.

Economia Ucrainei a înregistrat o scădere de 16% în primul trimestru din 2022 din cauza războiului declanșat de Rusia și ar putea înregistra o scădere de 40% până la finele acestui an

Carla Del Ponte, fostă procuroare care a investigat crimele de război din Rwanda și fosta Iugoslavie, a cerut Curții Penale Internaționale să emită un mandat de arestare pe numele președintelui rus Vladimir Putin.

Zelenski e de părere că NATO face o greșeală dacă nu primește și Ucraina și anunță că nu acceptă decât „victoria”.

Actorul Sean Penn face apel la miliardarii lumii să cumpere avioane de luptă pentru Ucraina. Starul este de părere că astfel s-ar putea pune capă războiului.

UPDATE  – Rușii s-au retras de pe Aeroportul Antonov din Hostomel, după ce ucrainenii și-au continuat controfensiva, notează CNN. Sâmbătă dimineața, un buletin informativ al Serviciilor Britanice de Informații precizează că trupele ruse au început să se retragă din zonă.

UPDATE –  Peste 3.000 de persoane au fost evacuate și salvate din Mariupol, orașul din sud-estul Ucrainei asediat de forțele ruse. Aici, coridoarele umanitare au fost atacate în mai multe rânduri, clădirile rezidențiale au fost distruse, iar alimentarea cu apă curentă întreruptă.

Au trecut mai bine de de cinci săptămâni de la izbucnirea războiului în Ucraina, însă armata lui Volodimir Zelenski a dat dovadă de tenacitate, chiar dacă țara este distrusă în mare parte. Atacurile din partea armatei ruse nu se opresc nicicum.

Regiunea Odesa a fost lovită de trei rachete Iskander iar mai multe persoane au fost rănite. Între timp, în Zaporojie au ajuns azi-nopate mai multe autobuze cu refugiați din alte regiuni lovite de bombardamente.

Aeroportul Antonov, atac de forțele ruse

Lupte grele s-au ținut la periferia Kievului. Aeroportul Antonov a fost atacat, iar mai multe avioane au fost distruse.

Capturarea aerodromului Antonov a fost prima victorie majoră obținută de ruși în prima zi a războiului — 24 februarie. O serie de elicoptere de transport și de atac au ținut o ambuscadă la bază, iar soldații ucraineni staționați acolo, notează CNN.

De atunci, forțele ucrainene s-au ținut puternic împotriva avansului rus; nu au ajuns niciodată mai aproape de vestul Kievului. Lupte intense au avut loc de-a lungul râului Irpin și a orașelor Irpin și Bucha, chiar la sud de baza aeriană și Hostomel.

În regiunea Cernihov, soldații ucraineni au confiscat mai multe vehicule rusești. Tot aici, armata a eliberat satul Shestovytsia, ocupat de forțele ruse.

Regiunea, Odesa, bombardată cu rachete din Crimeea

Trei rachete Iskander au lovit orașul Odesa, fiind lansate din Peninsul Crimeea, regiune anexată de Rusia în 2014.  Mai multe persoane au fost rănite în urma atacului.

Trei rachete Iskander lansate din peninsula Crimeea, anexată Rusiei, au lovit regiunea Odesa. Maksym Marchenko, şeful administraţiei militare a regiunii, a declarat că există mai multe victime în urma acestui atac.Sursa: www.b1tv.ro

- Reclama -

Mai multe stiri

Ultimele Stiri