16.7 C
București
luni, 3 octombrie 2022

Război în Ucraina: Serviciile secrete ucrainene sugerează că Beijingul e complicele Moscovei / Liderii UE, avertisment pentru China / Președinta Parlamentului European, vizită la Kiev

Publicat peUpdate, 00.00: Serviciile de informații de la Kiev acuză China că a atacat cibernetic instalațiile militare și nucleare ale Ucrainei chiar cu câteva zile înainte de invazia rusă.

200 de gardieni de la centrala nucleară Cernobîl ar fi fost luați ostatici de trupele ruse

Ministrul de externe britanic Liz Truss a anunțat că Regatul Unit și SUA au convenit să lucreze pentru a pune capăt dependenței de energia rusă. Acesta a avut o convorbire cu secretarul de stat american Antony Blinken.

Update, 23:35 Ministerul Afacerilor Externe își exprimă regretul față de neîntrunirea consensului pentru extinderea mandatului Misiunii Speciale de Monitorizare (MSM) a OSCE în Ucraina, din cauza opoziției Federației Ruse.

Update, 23:15 Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, a declarat vineri pentru CNN că este de părere că are loc o regrupare a trupelor ruse, deoarece „nu pot susține presiunea” pentru a continua atacul asupra Ucrainei din trei fronturi.

Update, 22:05 Depozitul de petrol din Belgorod unde a avu loc o explozie în cursul zilei de vineri era civil, nu militar, anunță Federația Rusă. Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konașenkov, a declarat pentru postul de știri de stat Rossiya 24 că depozitul a furnizat doar combustibil pentru transportul civil, nu militar.

Update, 21:00: La summitul UE – China, primul din ultimii doi ani, liderii blocului comunitar au transmis Beijingului că pur și simplu nu poate rămâne indiferent la atrocitățile comise de Rusia în Ucraina. Ei au avertizat China că reputația sa va fi compromisă dacă va ajuta Rusia să se sustragă sancțiunilor internaționale sau dacă îi va oferi orice fel de sprijin financiar ori militar.

Anatoliy Fedoruk, primarul orașului Bucha din regiunea Kiev, a anunțat că trupele ucrainene au reușit să elibereze orașul. De asemenea, jurnalistul Illia Ponomarenko, de la publicația ucraineană Kyiv Independent, a anunțat, pe Twitter, că prezența militară rusă la nord-vest, vest și est de Kiev „tocmai a încetat să mai existe”.

Volodimir Zelenski i-a solicitat, vineri, omologului său francez, Emmanuel Macron, să intervină pe lângă președintele rus pentru a înceta focul la Mariupol. Cei doi șefi de stat au avut o discuție telefonică pe tema situației de urgență a locuitorilor rămași în Mariupol.

Putin„este cel care a început războiul fără niciun motiv. Acum este responsabilitatea lui să pună capăt războiului”, a declarat Annalena Baerbock, ministrul german de Externe.

Țările aliate ale SUA au convenit vineri a doua lor eliberare coordonată de petrol din rezerve într-o lună pentru a calma piețele afectate război.

Roberta Metsola, președinta Parlamentului European, e primul lider de instituție UE care vizitează Ucraina devastată de războiul declanșat de ruși. Vineri, ea a ajuns în Kiev, fiind întâmpinată de Ruslan Stefanchuc, președintele Parlamentului Ucrainei. „Rezistența și curajul ucrainenilor au inspirat lumea”, a transmis Metsola.

Update, 18:45: Kremlinul respinge informațiile potrivit cărora Vladimir Putin ar suferi de cancer. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a precizat că astfel de insinuări  sunt „ficţiune şi minciună”, relatează agenţia de presă News.ru.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Kremlinului, informaţiile potrivit cărora Vladimir Putin ar avea cancer tiroidian şi ar fi suferit intervenţii chirurgicale legate de afecţiuni oncologice nu sunt adevărate.

Update, 17:30: O companie cehă va vinde Ucrainei 58 de vehicule de luptă pentru infanterie, care au făcut parte iniţial din echipamentele armatei fostei Republici Democrate Germane (RDG), relatează dpa.

Sunt vizate vehicule blindate de luptă bV-501 (fostele BMP-1), dotate cu un tun şi mitraliere ,a indicat un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării german.

Update, 17:20: „Preşedintele rus nu este informat corect”, iar „propriile sale servicii îi ascund multe adevăruri”, de exemplu „numărul soldaţilor ruşi care au murit în război”, a declarat cancelarul german Olaf Scholz.

Un locotenent al armatei ucrainene susține că soldații ruși luptă „ca proștii”, că n-au nicio strategie și pică mereu în aceleași capcane.

Grupul rus Gazprom a anunțat că va renunța la afacerile din Germania, pe fondul disputelor dintre cele două țări.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan va avea o nouă convorbire la telefon cu Vladimir Putin. Acesta a precizat că îi va transmite omologului său că va trebui să discute direct cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Rusia susține că nu va întrerupe imediat furnizarea de gaze către „țările neprietenoase” dacă acestea nu plătesc gazul în ruble de la 1 aprilie, așa cum prevede noul decret semnat de Putin.

„Dacă nu există o confirmare (a plății – n.r.) în ruble, ar însemna că livrările de gaze vor fi întrerupte de la 1 aprilie? Nu, nu este așa. Plata pentru acele livrări care au loc acum nu ar trebui făcută astăzi, ci la sfârșitul celei de-a doua jumătate a lunii, aprilie sau chiar la începutul lunii mai”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Moscova a venit cu replica după afirmațiile lui Gerard Depardieu despre Vladimir Putin.

Update, 16:00 – Ministerul Apărării ucrainean anunță că forțele de apărare ale Ucrainei au preluat controlul asupra mai multor localități din regiunile Kiev și Cernigov.

Este vorba despre localitățile Demidov, Dimer, Litvinovka, Gavrilovka, Kozarovichi, Jovtneovoe, Glubovka, Yasnogorodka, Talakun, Suholucie, Lipovka, Gavronshina, Makovishe, Nikolaevka.

Update, 15:30 – Ministerul ucrainean al Afacerilor Interne le cere locuitorilor din regiunea Kiev să nu se grăbească să se întoarcă acasă în localitățile eliberate de ruși în urma contraofensivelor forțelor armate ucrainene.

Update,  14:50 – Rusia regrupează trupele pentru ofensivă în direcția Slobojanskii. Țara agresoare continuă să bombardeze și să blocheze Harkovul.

În direcția Slobojanskii, trupele ruse continuă să blocheze Harkov și să efectueze bombardamente de artilerie ale orașului.

Update, 13:30 – O nouă rundă de negocieri dintre Ucraina și Federația Rusă continuă în format online.

Update, 12:08 – Câteva orașe din regiunea Lugansk, din estul Ucrainei, au fost lovite de „bombardamente puternice” din partea forțelor ruse, a declarat vineri guvernatorul militar regional.

Unele dintre orașele și orașele lovite includ Severodonețk, Rubijne, Lysychansk, Kreminna și Ivanivka, a declarat Serhii Haidai, șeful administrației militare regionale Lugansk, într-un comunicat.

Update,  11:50 – Regatul Unit este îngrijorat de faptul că SUA, Franța și Germania vor împinge Ucraina să facă concesii semnificative în negocierile de pace cu Rusia.

În timpul apelului, Boris Johnson l-a avertizat pe liderul Kiervului că președintele Putin este un „mincinos și bătăuș” care va folosi negocierile pentru a „obosi și a face concesii”.

Update,  10:50 – O confruntare a celor 27 de state din UE cu Rusia se va dovedi o inițiativă neinspirată, amenință Nicolai Kobrinets, șeful departamentului de cooperare europeană din cadrul Ministerului de Externe. Oficialul de la Moscova a făcut referire la sancțiunile economice impuse de statele blocului comunitar, în contextul invaziei ruse din Ucraina.

Update, 10:30 – Primul contingent de mercenari sirieni a sosit în Rusia pentru a urma un antrenament militar înainte de a fi trimis la războiul împotriva Ucrainei, informează The New York Times.

Potrivit publicației, grupul include cel puțin 300 de soldați dintr-o divizie a armatei siriene, care a lucrat îndeaproape cu ofițerii ruși care au luptat de partea lui Bashar al-Assad.

Update,  08:25 – Rusia mobilizează cetățenii Ucrainei care părăsesc puncte fierbinți prin coridoarele umanitare. Anunțul a fost făcut de serviciul de presă al Ministerului de Externe ucrainean.

„Considerăm că este deosebit de cinic faptul că Rusia mobilizează cetățenii Ucrainei care părăsesc zona de război prin coridoare umanitare”, se arată în postarea MAE ucrainean.

Update, 08:00 – Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, susține că se confruntă cu „trădători”, în contextul războiului purtat contra Rusiei. Astfel, oficialul de la Kiev a confirmat deja două demiteri din serviciile de securitate.

Presa ucraineană a confirmat retragerea trupelor ruse de la centrala nucleară Cernobîl. La pachet, militarii de la Moscova au plecat cu ostatici ucraineni.Sursa: www.b1tv.ro

- Reclama -

Mai multe stiri

Ultimele Stiri