30 C
București
duminică, 3 iulie 2022

Război în Ucraina. Sinteza evenimentelor, 8 aprilie 2022. Noi tragedii ies la iveală după retragerea rușilor

Publicat peRăzboi în Ucraina. Sinteza evenimentelor, 8 aprilie 2022. Ofensiva rusă se întețește în estul Ucrainei, iar situația civililor din regiune devine critică.  

Potrivit autorităților ucrainene, toate spitalele din Luhansk au fost distruse, iar o parte dintre evacuările din Donețk au fost oprite ieri, după ce rușii au bombardat liniile de cale ferată.

Pe de altă parte, Moscova are mari probleme cu recrutarea de forțe proaspete, pentru cucerirea completă a Donbasului, spun oficialii occidentali.

În paralel, serviciile de informații germane au interceptat discuții între soldaţi ruşi, care confirmă că împuşcarea civililor face parte din strategia de război.

De exemplu, un soldat îi povesteşte altuia cum el şi camarazii lui au ucis o persoană aflată pe bicicletă.

Într-o altă conversaţie, un bărbat afirmă că „civilii sunt interogaţi, apoi împuşcaţi”.

Atenție, urmează imagini și detalii care vă pot afecta emoțional.

Noi tragedii ies la iveală, pe măsură ce trupele rusești se retrag din jurul Kievului. În oraşul Borodianka, aflat la aproximativ 50 de kilometri de Capitală, au fost găsite 26 de cadavre în ruinele a două clădiri distruse de bombardamente.

Localnic: ”Doare cumplit. Nici măcar nu vreau să mai trăiesc. Pur și simplu nu mai vreau să trăiesc când mă uit la toate în jur. Sincer, din suflet vă spun. De ce să trăiești așa? Vă întreb. Toată viața am lucrat în învățământ. Au distrus toată Borodianka în 42 de zile. Am o singură întrebare: ce v-am făcut (rușilor) vă întreb? Suntem un stat mic, mic. Ce v-am făcut? Să vină mamele din Rusia să vadă ce ne-au făcut fiii lor.”

Ar fi doar vârful aisbergului, pentru că situația din Borodianka ar fi „mult mai gravă” decât în ​​Bucea, spune președintele ucrainean. Pentru că tot mapamondul a fost răscolit de ce au au lăsat în urmă, rușii ar pune la cale un scenariu, susține Volodimir Zelenski.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei:Primim din ce în ce mai multe informații că propagandă rusă pregătește așa-numitul răspuns „dinte pentru dinte” la șocul pe care l-au avut toți oamenii normali după ceea ce au văzut în Bucea. Ei (rușii, n. red.) încearcă să arate victimele din Mariupol ca și cum ar fi fost ucise nu de forțele ruse, ci de apărătorii ucraineni ai orașului. În acest scop, ocupanții iau cadavrele de pe străzi și l-ar putea folosi apoi în altă parte, așa cum o cere scenariul de propagandă pe care le-au pus la cale.”

O masă de bucătărie, câteva scaune, o jachetă – sunt cam singurele obiecte intacte ce amintesc de familiile care trăiau într-un bloc din Borodianka. Cărămidă cu cărămidă, a început rascolirea ruinelor în căutarea victimelor.

Christiane Amanpour, Borodianka, Ucraina: ”Așa înțelege Putin să-și elibereze o națiune soră. Pare motivat de o ură viscerală, o furie colosală împotriva aspirațiilor Ucrainei către democrație, împotriva rezistenței și a refuzului de a accepta controlul Rusiei.”

Localnic: ”Am stat în pivniță 35 de zile. Copiilor le era frig, îi țineam în brațe tot timpul. Am dormit de parcă eram toți un trup, ne încălzeam unii pe alții. Le-am arătat cum să se arunce la pământ, cum să fugă. Arată-mi cum te-am învățat, ține-ți mâinile pe urechi! Așa, Zenia. Bubuitul era asurzitor.”

Pe străzile din Bucea, ucrainenii aliniază sacii cu trupurile sutelor de civili executați cu sânge rece de ruși.

Localnic: ”Aceștia sunt toți oameni uciși și torturați. Împușcați de aproape, cu brațele și picioarele legate. Unii erau legați la ochi. Acolo, în cele din urmă, sunt șase oameni împușcați și arși toți împreună.”

Americanii au confirmat și ei că responsabilă de masacrul din Bucea e o unitate alcătuită din etnici minoritari din Federația Rusă. Mulți dintre ei au luptat și-n Siria. Și totuși, responsabilii ruși se încăpățânează să nege evidențele.

Maria Zaharova, purtător de cuvânt Ministerul de Externe al Rusiei: ”Acuz presă occidentală și mai alea pe jurnaliștii americani, nu doar că răspândesc falsuri și dezinformări, dar și de complicitate la crimele din Bucea.”

Însă totul o contrazice pe Maria Zaharova. O autostradă din zona Kievului pare o scenă surprinsă la porțile iadului. Morții încă zac pe lângă mașinile în care i-au nimerit atacurile rușilor.

Oleksandr Radzihovski, Forțele de Apărare ale Ucrainei: “Aici a fost practic un… poligon de tragere. Atacau toate mașinile care se apropiau.”

Radzihovski face parte dintr-o unitate de piloți de drone, care au filmat numeroase scene zguduitoare. Pe 7 martie, pe când rușii controlau pe deplin zona, mai multe mașini s-au întors brusc când s-a tras din tanc asupra lor. Însă șoferul acesteia n-a apucat să se salveze.

Oleksandr Radzihovski, Forțele de Apărare ale Ucrainei: “A ridicat mâinile deasupra capului și, în acel moment, a fost împușcat”.

Au fost uciși atât Maksim, cât și soția lui Xenia. Imediat după, rușii i-au târât din mașină pe băiețelul lor de 6 ani și încă un prieten de familie, ulterior eliberați.

Oleksandr Radzihovski, Forțele de Apărare ale Ucrainei: “Înainte de război eram niște civili care lansam drone ca să facem filmări de pus pe Youtube. Acum suntem o parte vitală a rezistenței.

Cu ajutorul dronelor, Oleksander și colegii lui localizează tancurile ruseșți și îi ghidează pe soldați.

Oleksandr Radzihovski, Forțele de Apărare ale Ucrainei: “Ne-au botezat “Ochii”, pentru că putem vedea țintele inamice, le raportăm și apoi artileria știe unde să țintească.”

Pe de altă parte, imagini filmate inițial cu dronele de armata ucraineană arată gropi şi tranşee săpate de ruși în apropierea sarcofagului de la Cernobîl.

Leonid, localnic: ”Aici nu a fost o armată, ci niște vandali care au jefuit tot ce se putea.”

Cernobîl a căzut în mâinile trupelor ruse în prima săptămână a războiului din Ucraina. Joia trecută, au început retragerea, iar centrala este acum din nou sub controlul ucrainenilor. Aceștia au descoperit nu doar tranșee, ci și urme de tancuri şi pământ răvăşit în Pădurea Roșie, cea mai poluată parte din întreaga zonă de excludere de la Cernobîl.

Nici angajații centralei nu au voie în Pădurea Roşie, care s-a ales cu acest nume după ce pinii de pe zeci de kilometri pătraţi au devenit roşii, în urmă absorbirii radiaţiilor provocate de explozia din 1986. Numeroși soldați ruși sunt acum spitalizați în stare gravă cu simptome de contaminare.

Din zonele estice controlate de separatiștii pro-ruși este așteptată următoarea ofensivă majoră a invadatorilor. Atât Kievul cât și experții occidentali consideră că obiectivul rușilor va fi să încercuiască trupele ucrainene din Donbas, să le blocheze retragerea și să le decimeze.

John Kirby, Pentagon: ”Ucrainenii luptă eroic pentru țara lor și, până acum, l-au împiedicat pe Putin să-și atingă obiectivele. Categoric, Ucraina poate câștiga războiul.”

 

 Sursa: stirileprotv.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri