13.7 C
București
luni, 3 octombrie 2022

Război în Ucraina. Zelenski face presiuni pentru negocieri „urgente” cu Moscova. Rusia ar fi pierdut până acum peste 16.000 de militari

Publicat peForțele ruse continuă să distrugă orașele pașnice ale Ucrainei, la 31 de zile de la izbucnirea războiului. Armata Rusiei a anunţat că prima fază a campaniei sale militare din Ucraina s-a încheiat. A doua etapă a „operaţiunii speciale” se va concentra pe „eliberarea completă” a regiunii Donbas. Între timp, Ucraina a recucerit unele orașe și poziții la est de Kiev. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că Rusia a pierdut până acum peste 16.000 de militari.

Live Textul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI.

Zelenski face presiuni pentru negocieri „urgente” cu Rusia

ACTUALIZARE 8.20 Într-un discurs video, vineri seara târziu, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că forțele țării sale au dat „lovituri puternice” Rusiei și a vorbit din nou despre necesitatea unor negocieri de pace „concrete, urgente, corecte”, scrie The Guardian.

„Prin împiedicarea acțiunilor Rusiei, apărătorii noștri împing liderii ruși către o idee simplă și logică: este nevoie de discuții. Semnificative, urgente, corecte”, a spus Zelenski, adăugând că Ucraina nu va renunța la teritoriu.

Președintele ucrainean a spus că suveranitatea ucraineană trebuie garantată și integritatea sa teritorială asigurată.

Forțele armate ale Ucrainei: Continuăm să respingem atacurile asupra capitalei Kiev

ACTUALIZARE 7.48 În actualizarea zilnică, Statul Major al Forțelor Armate al Ucrainei spune că trupele sale continuă să respingă atacurile forțelor ruse asupra capitalei Kiev, scrie BBC.

Potrivit armatei ucrainene, forțele ruse au întâmpinat dificultăți în a face față pierderilor suferite în timpul invaziei, parțial din cauza impactului sancțiunilor internaționale împotriva Rusiei.

De asemenea, armata Ucrainei a susținut că echipamentul rusesc se afla în „stare tehnică proastă” din cauza „exploatării prealabile neglijente și depozitării prelungite”. Acești factori au afectat capacitatea Rusiei de a „menține ritmul necesar de luptă și de a atinge scopul final al războiului”, se arată în comunicat.

Cu toate acestea, acest lucru nu a împiedicat Rusia să continue să lanseze atacuri și raiduri aeriene și să provoace daune forțelor ucrainene, se mai adaugă actualizarea.

Potrivit acesteia, Moscova a desfășurat unități maxime în Crimeea, dar și în regiunile Herson, Zaporojie, Mariupol și Donețk, pentru a „suprima rezistența rezidenților”.

În regiunile Donețk și Lugansk, forțele ucrainene au respins atacurile rusești și au distrus 8 tancuri și 11 unități din echipamentul vehiculelor inamice. Actualizarea arată, totodată, că forțele ucrainene de apărare aeriană au doborât 3 avioane și 3 vehicule aeriene fără pilot (UAV) aparținând Rusiei.

Macron: Plata în ruble a gazelor ruseşti, nici „posibilă”, nici „contractuală”

ACTUALIZARE 7.35 Preşedintele francez, Emmanuel Macron, a apreciat vineri că pretenţia omologului său rus, Vladimir Putin, de a accepta numai plăţi în ruble, şi nu în dolari sau euro, pentru livrările de gaz către Uniunea Europeană, nu este nici „posibilă”, nici „contractuală”.

Această cerere „nu este conformă cu ceea ce s-a semnat, nu văd de ce am aplica-o”, a declarat şeful statului francez, întrebat la finalul summitului european de la Bruxelles despre anunţul făcut miercuri de Moscova.

În această privinţă, „continuăm munca de analiză”, a precizat el. Dar „toate textele semnate sunt clare: este interzis. Deci actorii europeni care cumpără gaz şi care se află pe teritoriul european trebuie să o facă în euro”, a subliniat preşedintele Franţei.

„De aceea, nu este posibil să facem ceea ce se cere în prezent şi nu este contractual”, a insistat Emmanuel Macron.

El a estimat că Moscova caută, cu această exigenţă, „un mecanism de ocolire” a sancţiunilor economice şi financiare decise de europeni în urma invaziei Ucrainei.

Putin a semnat o nouă lege împotriva „informațiilor false”

ACTUALIZARE 7.30 Preşedintele rus Vladimir Putin a semnat vineri seară o lege care prevede pedepse cu închisoare de până la 15 ani pentru ”informaţii false” privind acţiunea Moscovei în străinătate, o armă represivă suplimentară pentru controlul informaţiilor privind ofensiva sa în Ucraina, relatează AFP.

Acest text, a cărui semnătură prezidenţială marchează intrarea în vigoare, pedepseşte ”difuzarea publică de informaţii false cu bună ştiinţă sub pretextul unor informaţii fiabile” despre ”activităţi ale organelor de stat ruse în afara teritoriului rus”.

Pedeapsa prevăzută creşte la 15 ani de închisoare dacă ”informaţiile false” au ”antrenat consecinţe grave”.

Această lege o completează pe cea adoptată la începutul lunii martie care prevede până la 15 ani de închisoare pentru publicarea de ”informaţii false” despre armata rusă.

Biden, discuție cu președintele polonez despre „mizele momentului”

ACTUALIZARE 7.20 Biden va avea azi o întâlnire bilaterală cu președintele polonez Andrzej Duda pentru a discuta despre modul în care SUA și aliații săi reacționează la criza refugiaților și se va întâlni cu refugiații ucraineni, potrivit BBC.

Înainte de a se întoarce la Washington, Biden va ține și un discurs despre „mizele momentului”, potrivit Casa Albă.

Vizita președintelui american în Europa a început miercuri la Bruxelles, unde a discutat cu aliații SUA cu privire la răspunsul global la război.

Zelenski susține că Rusia a pierdut până acum peste 16.000 de militari

ACTUALIZARE 07.10 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că Rusia a pierdut până acum peste 16.000 de militari, transmite CNN. Liderul ucrainean a mai arătat, într-un mesaj video, că autorităţile au putut asigura 18 coridoare umanitare în ultima săptămână şi au reuşit să salveze 37.606 de persoane, dintre care 26.477 din oraşul asediat Mariupol.

”Numărul pierderilor ruşilor a depăşit 16.000 de victime”, a spus Zelenski într-un mesaj video postat vineri pe reţelele de socializare.

”Printre ei se numără şi comandanţii de rang înalt. Până acum nu s-a raportat că ar fi fost ucişi generali sau amirali ruşi. Totuşi, în acest număr avem un comandant al uneia dintre armatele ocupanţilor şi un secund la comanda Marinei Mării Negre”, mai afirmă preşedintele Zelenski.

Preşedintele ucrainean a mai spus vineri, de asemenea, că autorităţile au putut asigura 18 coridoare umanitare în ultima săptămână şi au reuşit să salveze 37.606 de persoane, dintre care 26.477 din oraşul asediat Mariupol, care au fost duşi la Zaporizhzhia.

„Toate aceste crime de război împotriva civililor din Mariupol şi din alte oraşe ale Ucrainei vor continua să informeze naţiunile lumii”, a spus Zelenski.

Editor : I.CSursa: www.digi24.ro

- Reclama -

Mai multe stiri

Ultimele Stiri