5.9 C
București
miercuri, 7 decembrie 2022

Război în Ucraina, ziua 192. UE urmează să acorde Ucrainei un nou sprijin financiar de 5 miliarde de euro

Publicat peCele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Uniunea Europeană se pregătește un nou pachet de finanțare de 5 miliarde de euro pentru Ucraina
  • Oficial american: Sancțiunile impuse Rusiei au efect
  • Kremlinul a avertizat Washingtonul să nu livreze Ucrainei sisteme de armament cu raze lungi de acţiune
  • Ucraina anunţă atacarea unei baze ruse din apropierea Centralei nucleare Zaporojie
  • Putin a ordonat ca regiunea Doneţk să fie cucerită până la 15 septembrie, susţine Statul Major ucrainean
  • Înmormântare în masă în Ucraina, după masacrul din Bucha
  • Un reactor de la centrala nucleară Zaporojie a fost reconectat la reţeaua electrică din Ucraina
  • Războiul Rusiei a deteriorat o treime din pădurile ucrainene

Uniunea Europeană se pregătește să lanseze un nou pachet de finanțare de 5 miliarde de euro pentru Ucraina, anunță Bloomberg.

Comisia Europeană va propune săptămâna viitoare aprobarea pachetului financiar pentru a ajuta Kievul. Banii fac parte dintr-un sprijin financiar mai mare, de 9 miliarde de euro, promis în luna mai a anului trecut.

Statele membre și-au acordat acordul privind sprijinul financiar de 5 miliarde de euro în timpul unei reuniuni a trimișilor vineri.

În timpul întâlnirii, doar Ungaria și-a refuzat sprijinul pentru decizie, având în vedere preocupările sale cu privire la împărțirea sarcinilor, a spus un diplomat al UE.

Aprobarea oficială a propunerii necesită unanimitate între cele 27 de guverne naționale.

Miniștrii de Finanțe din UE sunt așteptați să adopte o declarație politică în marginea întâlnirii lor de săptămâna viitoare de la Praga.

*

Rusia este în situația de a cumpăra de la furnizori necunoscuți, la prețuri incerte și să obțină echipamente de o calitate necunoscută, spune coordonatorul pentru sancțiuni al Departamentului de Stat al SUA, James O’Brien, care consideră că sancțiunile impuse Kremlinului funcționează.

Sancțiunile impuse Rusiei de către Occident funcționează, a declarat vineri coordonatorul pentru sancțiuni al Departamentului de Stat al SUA, James O’Brien, citat de Sky News.

În urma invaziei Rusiei în Ucraina, Europa, Canada, SUA, Japonia și Marea Britanie au impus o serie de sancțiuni Moscovei pentru a-i reduce capacitatea de a purta războiul.

„Considerăm că sancțiunile funcționează”, a declarat O’Brien reporterilor la Bruxelles.

„Știm că Rusia încearcă să obțină echipamente și finanțare. Nu credem că se descurcă bine”.

El a adăugat: „Vedem o mulțime de substituiri de articole de calitate inferioară: electronice de consum pentru echipamente de țintire și de comunicații de calitate militară. Dacă vor să încerce să le folosească într-un scop pentru care nu sunt destinate, este foarte bine să le folosească, dar nu este un mod de a conduce un conflict armat modern sau o economie”, spune O’Brien.

Unii oficiali europeni sunt îngrijorați de faptul că India sau China ar putea ajuta Moscova să ocolească sancțiunile prin vânzarea de echipamente cu dublă utilizare care ar putea fi folosite în scopuri militare, dar O’Brien a declarat că Rusia a încercat și nu a reușit să obțină materiale în acest mod.

„Rusia se află acum în situația de a trebui să cumpere de la furnizori necunoscuți, la prețuri incerte și să obțină echipamente de o calitate necunoscută. Nu există nicio modalitate de a conduce o economie modernă pe această bază”, a spus el.

O’Brien a mai spus că țările occidentale vor încerca să crească presiunea asupra Moscovei în lunile următoare, eliminând eventualele lacune în regimul de sancțiuni și punând un accent deosebit pe „punctele de sugrumare” din economia rusă.

Război în Ucraina, 2 septembrie | Rusia a avertizat SUA să nu livreze Ucrainei sisteme de armament cu raze lungi de acţiune

Război în Ucraina, 1 septembrie | Șeful AIEA a plecat de la centrala nucleară Zaporojie după doar câteva ore 

Război în Ucraina, 31 august | Cum va supraviețui Europa la iarnă dacă Gazprom nu reia livrările

Război în Ucraina, 30 august | Miniștrii Apărării din UE, decizie privind planul de a instrui soldați ucraineni în țările din Uniunea Europeană

Război în Ucraina, 29 august | Ucraina vrea direct în NATO după șase luni de război | Rusia susţine că a respins contraofensiva Ucrainei în Herson şi Mikolaiv

Sursa: www.antena3.ro

- Reclama -

Mai multe stiri

Ultimele Stiri