27.7 C
București
vineri, 30 septembrie 2022

Război în Ucraina, ziua 20. Șeful Gărzii Naționale din Rusia a recunoscut că ofensiva nu decurge conform planurilor

Publicat peRăzboi în Ucraina, ziua 20. Luni, a 19-a zi a războiului din Ucraina a adus noi bombardamente în mai multe orașe. În Kiev, o stație de autobuz și un bloc de locuințe au fost lovite în plin de proiectile.

Numărul victimelor din Ucraina este atât de mare încât se înmulțesc gropile comune și de multe ori, trupurile nici nu sunt identificate.

Șeful Gărzii Naționale din Rusia a recunoscut luni că ofensiva din Ucraina nu decurge conform planurilor. În schimb, un raport al serviciilor de informații dintr-o țară NATO, estimează că Rusia își va accentua ofensiva. Potrivit documentului, ar putea încerca să atace și alte națiuni, precum Georgia, Moldova sau țările baltice.

ȘtirileProTV.ro transmit în format LIVE TEXT cele mai importante evenimente ale conflictului dintre Ucraina și Rusia:

UPDATE 12:40 O nouă lege aprobată de Putin urmăreşte să reţină avioanele companiilor străine

Preşedintele Putin a aprobat o nouă lege care îngreunează activitatea companiilor străine de leasing de avioane de a-şi relua aparatele de zbor, în timp ce sancţiunile occidentale încep să intre în vigoare, scrie BBC, conform news.ro.

Noua lege va permite înmatricularea avioanelor străine în Rusia „pentru a asigura funcţionarea neîntreruptă a activităţilor din domeniul aviaţiei civile”. Criticii spun că va permite Rusiei să reţină avioane private şi să le folosească intern. DETALII AICI

UPDATE 12:20 O manifestantă împotriva războiului din Ucraina a întrerupt jurnalul televiziunii Pervîi Kanal

O femeie a pătruns pe neaşteptate, luni seară, în timpul celui mai urmărit buletin de ştiri televizat din Rusia cu o pancartă denunţând ofensiva militară din Ucraina, o scenă extrem de rară într-o ţară în care informaţiile sunt strict controlate, notează AFP.

ONG-ul pentru apărarea drepturile protestatarilor OVD-Info, care o prezintă pe această femeie drept Marina Ovsiannikova, angajată a postului, a raportat că ea a fost arestată şi dusă la poliţie.

În timp ce cunoscuta prezentatoare Ekaterina Andreeva vorbeşte, în spatele ei apare Marina Ovsiannikova cu un carton pe care scrie „Nu războiului. Nu credeţi propaganda. Aici vă mint”.
 

Sunt lupte intense între soldaţii ucraineni şi trupele ruse care încearcă să pună stăpânire pe oraşul Mariupol, un port strategic la Marea Azov. Atacat a fost, de această dată, un vehicul blindat trimis de Moscova în zona de conflict. Kremlinul susţine că în ultimele 24 de ore, forţele sale au avansat 11 kilometri spre Mariupol.

Pe de altă parte, după zile întregi în care s-au chinuit să plece prin coridoarele umanitare, mai mulţi civili au reuşit luni să iasă din oraşul asediat cu ajutorul unui convoi format din aproape 160 de maşini.

Cei care însă sunt blocaţi în zona respectivă nu mai au apă, alimente si medicamente. Din cauza obuzelor care cad necontenit, un prim convoi umanitar nu a ajuns nici până acum la destinatie.

Sergei Orlov, viceprimarul din Mariupol: „Cu câteva zile în urmă, cea mai mare dorință a oamenilor era să înceteze bombardamentele. Astăzi însă, tot ce-și doresc e să găsească puțină apă și mâncare. Nici nu se mai tem de bombardamente.”

Noi imagini filmate din dronă arată amploarea distrugerilor din Mariupol. Infrastructura civilă și clădirile rezidențiale din tot orașul au suferit pagube extinse.

Preşedintele Finlandei susţine că schimbarea de regim la Kiev nu mai este pe „lista” lui Putin.

Sauli Niinistö: Putin are lista lui, o știm cu toții, dar se pare că schimbarea guvernului Ucrainei nu se mai află pe listă. Când l-am întrebat mi-a spus că nu a avut-o vreodată în plan, dar, cu toate astea, aceasta a fost înțelegerea de până acum.

Christiane Amanpour: Așadar, când toată lumea credea că va mărșălui spre Kiev și că va da jos guvernul pentru a schimba regimul, punând acolo o marionetă, credeți că acest lucru nu mai este posibil?

Sauli Niinistö: Ei bine, a fost foarte clar când l-am întrebat: „ați renunțat la această cerință?” Și mi-a spus: „nu am cerut-o niciodată”.

Alături de președintele francez Emmanuel Macron și cancelarul german Olaf Scholz, președintele finlandez a fost unul dintre rarii interlocutori europeni ai lui Vladimir Putin în ultimele zile. Ţară vecină cu Rusia, Finalda joacă în mod tradițional un rol de dialog între Occident și Moscova.

Sursa: stirileprotv.ro

- Reclama -

Mai multe stiri

Ultimele Stiri