0.6 C
București
duminică, 29 ianuarie 2023

Război în Ucraina, ziua 280. Oficial american: rușii lansează rachete fără focos pentru a epuiza apărarea antiaeriană a Ucrainei

Publicat peRăzboi în Ucraina, ziua 280. Rusia lansează asupra unor ținte din Ucraina rachete de croazieră neînarmate pentru a încerca să epuizeze stocurile de apărare antiaeriană ale Kievului, a declarat marți un înalt oficial militar american.

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Oficial american: rușii lansează rachete fără focos pentru a epuiza apărarea antiaeriană a Ucrainei
  • Reuniunea G7 cu partenerii, desfăşurată la Bucureşti, a abordat criza energetică din Ucraina
  • Jens Stoltenberg, primele concluzii de la ministeriala NATO de la București: „Această întâlnire este un semnal puternic de unitate și de sprijin continuu pentru Ucraina”
  • Ajutor de urgență din SUA: Ucrainenii primesc echipamente pentru rețelele electrice
  • Ministrul Afacerilor Externe din Ucraina, apel la NATO pentru livrarea de armament: „Putem învinge Rusia și putem câștiga în interesul întregii lumi”

Rusia lansează rachete fără focos pentru a epuiza apărarea antiaeriană a Ucrainei, afirmă un oficial militar american, citat de Reuters.

Rusia lansează asupra unor ținte din Ucraina rachete de croazieră neînarmate care au fost concepute pentru a transporta focoase nucleare pentru a încerca să epuizeze stocurile de apărare antiaeriană ale Kievului, a declarat marți un înalt oficial militar american.

Oficialul care a dorit să-și păstreze anonimatul, a fost întrebat despre o evaluare din 26 noiembrie a serviciilor de informații militare britanice, care a evidențiat că, „probabil”, Rusia scoate focoase nucleare din rachetele de croazieră și lansează muniție fără focos spre Ucraina.

„Este cu siguranță ceva ce încearcă să facă pentru a atenua efectele sistemelor de apărare aeriană pe care le folosesc ucrainenii”, a spus oficialul de la Pentagon.

Acestea sunt primele comentarii ale unui oficial american cu privire la rachetele fără focos.

Pentagonul susține că intensificarea atacurilor aeriene ale Rusiei în Ucraina este parțial concepută pentru a epuiza rezervele de apărare aeriană ale Kievului și pentru a obține, în cele din urmă, controlul aerian.

Din acest motiv, Statele Unite și alți aliați s-au concentrat pe furnizarea de provizii de apărare aeriană pentru Ucraina. Ajutorul variază de la sistemele moștenite din epoca sovietică până la cele mai moderne.

Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, a replicat cu o amenințare după ce, prezent la reuniunea NATO de la București, ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba a cerut din nou sisteme avansate de apărare antiaeriană, menționând printre altele și sistemul avansat Patriot, relatează Reuters.

„Dacă, așa cum a sugerat Stoltenberg, NATO ar furniza fanaticilor ucraineni sisteme Patriot împreună cu personal NATO, ei ar deveni imediat o țintă legitimă a forțelor noastre armate”, a scris Medvedev pe aplicația de mesagerie Telegram.

Dmitri Medvedev nu a precizat clar în mesajul său dacă se referea prin „țintă legitimă” la sistemele Patriot, forțele ucrainene sau personalul NATO.

Medvedev, care a fost văzut în perioada de patru ani în care a fost președinte al Rusiei (2008-2012) drept un modernizator liberal, a devenit unul dintre cei mai mari susținători ai războiului Rusiei în Ucraina, postând amenințări și acuzații la adresa Occidentului pe canalele sale de socializare în cele nouă luni de război.
 

Război în Ucraina, 29 noiembrie | Ajutor de urgență din SUA: Ucrainenii primesc echipamente pentru rețelele electrice

Război în Ucraina, 28 noiembrie | Secretarul general al NATO: „Putin folosește iarna ca armă în război”

Război în Ucraina, 27 noiembrie | Oficial ucrainean: Sunt semne că Rusia s-ar pregăti să părăsească centrala nucleară Zaporojie

Război în Ucraina, 26 noiembrie | Rusia se declară „profund şocată” de moartea ministrului de externe din Belarus

Război în Ucraina, 25 noiembrie | În Liov, transplanturile de organe se fac fără energie electrică

Sursa: www.antena3.ro

- Reclama -

Mai multe stiri

Ultimele Stiri