21.5 C
București
sâmbătă, 3 iunie 2023

Război în Ucraina, ziua 305. Volodimir Zelenski: „Ucraina îşi va crea propriul miracol de Crăciun. Vom zâmbi şi vom fi fericiţi, ca întotdeauna”

Publicat peRăzboi în Ucraina, ziua 305. Volodimir Zelenski a declarat, la 10 luni de la declanşarea războiului, că ucrainenii îşi vor crea propriul miracol de Crăciun şi vor rămâne neînvinşi în ciuda atacurilor ruseşti.

Cele mai importante evenimente din ultimele ore:

  • Volodimir Zelenski: „Ucraina îşi va crea propriul miracol de Crăciun. Vom zâmbi şi vom fi fericiţi, ca întotdeauna”
  • Comandantul Forțelor Unite ale Ucrainei: Trei batalioane au fost însărcinate să avanseze în zonele de la granița de stat a Ucrainei cu Belarus
  • Ministrul turc al apărării, Hulusi Akar, a declarat sâmbătă că războiul din Ucraina „nu pare să se încheie uşor”, relatează AFP
  • Soldați ruși condamnați la 11 ani de închisoare pentru că au torturat veterani ucraineni
  • Şapte morți și 20 de răniți în urma unui bombardament al rușilor asupra orașului Herson
  • Rusia începe demolarea teatrului bombardat de la Mariupol
  • Kremlinul anunță „progrese semnificative” în demilitarizarea Ucrainei
  • Putin și-a anulat în ultimul moment o vizită la o uzină de armament din Munții Urali

Vorbind la zece luni după ce Rusia a declanşat un război care a ucis zeci de mii de oameni şi a strămutat milioane, Zelenski a spus că, dacă libertatea a venit cu un preţ ridicat, sclavia ar costa şi mai mult, scrie Agerpres.

Am îndurat la începutul războiului – am rezistat la atacuri, ameninţări, şantaj nuclear, teroare, lovituri cu rachete. Vom rezista şi în această iarnă, pentru că ştim pentru ce luptăm, a declarat el.

Zelenski a făcut aceste declaraţii într-un mesaj video către ucrainenii care sărbătoresc Crăciunul în decembrie. Majoritatea ucrainenilor sunt creştini ortodocşi de rit vechi şi marchează această ocazie la începutul lunii ianuarie.

Atacurile neîncetate ale rachetelor şi dronelor ruseşti din octombrie au provocat daune masive sistemului de generare a energiei electrice, lăsând în mod regulat marile oraşe fără apă şi căldură.

”Chiar şi în întuneric complet, ne vom găsi unul pe altul pentru a ne îmbrăţişa strâns. Iar dacă nu există căldură, ne vom îmbrăţişa mult timp pentru a ne încălzi”, a spus el.

”Vom zâmbi şi vom fi fericiţi, ca întotdeauna. Există o singură diferenţă – nu vom aştepta un miracol, deoarece îl creăm noi înşine”.

Clipul, care a durat puţin sub nouă minute, a fost filmat în aer liber, noaptea, cu doar câteva lumini albe şi un pom de Crăciun în fundal.

Zelenski a subliniat că trupele ucrainene luptau în estul regiunii Donbas, în timp ce alţii trăiau în exil în ţară şi în străinătate după ce au fugit de ruşi.

”Ne luptăm cu ei de mai bine de 300 de zile şi opt ani. Le vom permite să obţină ceea ce vor?”, a spus el, referindu-se la ocuparea Crimeei de către Rusia în 2014.

Război în Ucraina, 24 decembrie |  Explozii puternice în Herson, în Ajunul Crăciunului: 10 morţi şi 58 de răniţi

Război în Ucraina, 23 decembrie | Risc mare de conflict între SUA și Rusia, avertizează ambasadorul Moscovei la Washington

Război în Ucraina, 22 decembrie | Vladimir Putin spune că „există antidot” la sistemul Patriot pe care SUA a anunțat că îl trimite în Ucraina

Război în Ucraina, 21 decembrie | „Pachetul de Crăciun” al SUA pentru Ucraina include rachete „Patriot”

Război în Ucraina, 20 decembrie | Vladimir Putin a indicat că Rusia antrenează piloți din Belarus pe avioane capabile să transporte arme nucleare

Război în Ucraina, 19 decembrie | Lukașenko, cu ocazia vizitei lui Putin la Minsk: „Sper că Occidentul va asculta vocea rațiunii!”

Sursa: www.antena3.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri